Inspectie: geef ernstig gedupeerden voorrang bij toeslagenherstel
De mensen die het zwaarst getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, moeten voorrang krijgen bij het schadeherstel. Dat adviseert de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). De huidige aanpak, waarbij dossiers op volgorde van binnenkomst worden behandeld, pakt volgens de toezichthouder voor deze groep negatief uit.
De IBTD vraagt het ministerie van Financiën en de uitvoerder van de hersteloperatie UHT om de groep ernstig gedupeerden in kaart te brengen. Het gaat dan om mensen die nog altijd ernstige gevolgschade ondervinden door een onterechte stopzetting en terugvordering van de kinderopvangtoeslag.
De inspectie denkt daarbij aan gezinnen die diep in de schulden zijn beland, werk en inkomen zijn verloren, uit hun woning zijn gezet en waar sprake is van gezondheidsproblemen, verbroken relaties of zelfs uithuisplaatsing. De toezichthouder schat de omvang van deze groep op zo’n 5000 gezinnen.
De IBTD heeft zelf gesproken met ernstig gedupeerde ouders en jongeren. Zij constateert dat de huidige schadeaanpak door de overheid niet aansluit bij de „terechte verwachtingen” die deze mensen hebben. Zo ligt de nadruk vooral op financieel herstel, terwijl mensen ook erkenning willen van hun immateriële schade.
„De ingewikkelde hersteloperatie kinderopvangtoeslag past niet bij de leefwereld van de ernstig gedupeerden”, zegt inspecteur-generaal Bart Snels. „Het is belangrijk dat ernstig gedupeerde ouders en jongeren voorrang hebben bij het herstellen van hun schade.”