Zeespiegelstijging risico voor laaggelegen Bonaire, ziet KNMI
De zeespiegelstijging die door klimaatverandering wordt veroorzaakt, vormt in Caribisch Nederland vooral een bedreiging voor het laaggelegen Bonaire. Het KNMI wijst op dat risico in zijn nieuwe klimaatscenario’s. Daarin is voor het eerst ook een hoofdstuk opgenomen over Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Bij die laatste twee eilanden is de zeespiegelstijging iets minder dan bij Bonaire, maar zij lopen volgens het instituut dan weer toenemende risico’s op orkanen van de zwaarste categorie.
Volgens het KNMI stijgt de zeespiegel bij Bonaire momenteel gemiddeld met 3,7 millimeter per jaar. Afhankelijk van de wereldwijde CO2-uitstoot kan die stijging versnellen. Dat heeft meerdere oorzaken: door hogere temperaturen smelten ijskappen sneller, tegelijkertijd zet water uit naarmate het warmer wordt.
In een gunstig scenario zal de zeespiegel bij Bonaire rond 2050 zo’n 14 centimeter hoger zijn dan nu. Valt het erg tegen en stijgt de CO2-uitstoot nog sterk, dan kan de toename halverwege de eeuw uitkomen op 37 centimeter, zo heeft het KNMI berekend. Rond 2100 blijft de stijging bij Bonaire in het scenario met lage uitstoot beperkt tot tussen de 31 en 78 centimeter. In het scenario met de hoogste uitstoot loopt dat op tot 55-127 centimeter.
Net als bij Nederland kunnen „onzekere processen” zoals het instabiel worden van de ijskap op Antarctica, de situatie dramatisch verergeren voor de eilanden. Zitten zulke factoren erg tegen, dan kan de zeespiegelstijging bij Bonaire volgens het rapport oplopen tot 3,40 meter. Het is de eerste keer dat het KNMI de situatie in de drie bijzondere Nederlandse gemeenten meeneemt in de klimaatscenario’s.
Op de gevolgen van klimaatverandering voor de bevolking gaat het KNMI in dit rapport niet verder in. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hebben daar vorig jaar wel onderzoek naar gedaan. Zij berekenden in opdracht van Greenpeace dat als het tegenzit rond het jaar 2150 ongeveer een kwart van Bonaire onder water kan komen te staan. Zeker hoofdstad Kralendijk loopt risico’s, net als de luchthaven en belangrijke wegen. Ook de koraalriffen in het gebied zijn kwetsbaar voor opwarming. Als die verloren gaan, leidt dat ook weer tot groter overstromingsrisico, maar ook het duiktoerisme kan dan instorten, waarschuwden de onderzoekers.