Binnenland

Partijen stellen koopkrachtambities bij om tegenvallende dekking

Het minimumloon gaat volgend jaar met een extra 1,2 procent omhoog, in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dit gebeurt per 1 juli. De partijen die de verhoging eerder deze maand voorstelden, hebben hun ambities op het gebied van koopkracht moeten bijstellen omdat de belastingmaatregelen waarmee zij deze extraatjes wilden betalen, niet genoeg opleveren.

ANP
4 October 2023 13:15Gewijzigd op 4 October 2023 15:24

Behalve de minder sterke stijging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen, kiezen de partijen ervoor een verruiming van het kindgebonden budget uit de plannen te halen. Wel gaat er ruim een half miljard euro naar een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag. Het nieuwe plan is ingediend door GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en D66. Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks), een van de initiatiefnemers, zegt dat de positie van minima op de lange termijn verbeterd moet worden, maar hij noemt het belangrijk om „met een sociale meerderheid in het parlement ook dit jaar een stap te zetten”.

„Wij vinden dat die verhogingen betaald kunnen worden door kapitaal steviger te belasten”, aldus Van der Lee, hoewel de opbrengst van de voorgestelde maatregelen wat tegenviel. Vooral het plan om de inkoop van eigen aandelen te belasten is minder lucratief dan de partijen, onder aanvoering van GroenLinks-PvdA, hadden gehoopt. Zij hadden deze maatregel voor 1,2 miljard euro in de boeken staan, maar de werkelijke opbrengst is onzeker en ligt waarschijnlijk rond de 800 miljoen euro.

De partijen wilden daarnaast 350 miljoen euro extra ophalen via de bankenbelasting. Maar na een negatief advies daarop van het demissionair kabinet, zien ze in dat die verhoging te gortig is. „Dat bedrag hebben wij op 150 miljoen gezet”, aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Het plan om rijken te laten meebetalen via hogere belastingen op het rendement op vermogen en op inkomsten uit aandelenbelangen, laten de partijen intact. Dit levert bij elkaar een kleine 450 miljoen euro op.

VVD’er Eelco Heinen noemt de plannen nog altijd „desastreus voor Nederland”, zeker nu door de beperkte verhoging van het minimumloon het effect op de armoede ook nog eens „nihil” zal zijn. Dat spreekt Van Weyenberg evenwel met klem tegen. „Dit zijn echte euro’s die naar de portemonnees van echte mensen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer