Oproep aan Tweede Kamer: haal bunker Seyss-Inquart uit verkoop
De bunker van Seyss-Inquart mag niet in de verkoop en er moet een herinneringscentrum met museum van worden gemaakt. Die oproep doet Stichting WO2 Sporen samen met onder meer historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem, voormalig Kamerlid en podcastmaker Arend Jan Boekestijn en schrijver Arnon Grunberg.
De bunker die in Park Clingendael op de grens tussen Wassenaar en Den Haag ligt is sinds 2015 een Rijksmonument, maar staat wel op de verkooplijst van het Rijksvastgoedbedrijf. Dit tot onvrede van de stichting en de ondertekenaars van de oproep die willen dat de bunker niet langer te koop is.
WO2 Sporen waarschuwt de Kamer dat het monument in verkeerde handen kan vallen, met een „zeer ongepaste bestemming” tot gevolg. Als voorbeeld van „hoe het zeker niet moet” wordt de Anne Frank escape-bunker in Valkenswaard aangehaald in de oproep. Bovendien vindt de stichting dat de bunker voor altijd moet dienen als plek om de Tweede Wereldoorlog te herdenken.
De bunker diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats van de Oostenrijkse Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart. Als nazibestuurder was hij verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan 100.000 Nederlandse joden naar concentratiekampen.