BuitenlandIsraël ingezoomd

Israël presenteert supertank Barak

Het Israëlische ministerie van Defensie presenteerde dinsdag zijn nieuwste aanwinst: de Barak-tank. Volgens militair specialisten de beste gepantserde gevechtsmachine ter wereld van dit moment.

2 October 2023 09:46
beeld RD
beeld RD

Israël liep al bepaald niet achter als het gaat om het ontwikkelen van geavanceerde wapensystemen. Variërend van de Iron Domeluchtafweer tot de Tavor, het standaardwapen van veel infanteristen. Ook op het gebied van tanks produceerde de eigen defensie-industrie de nodige succesvolle modellen. De Merkava 4 kan zich meten met de beste buitenlandse concurrenten.

De Barak gaat echter een forse stap verder dan zijn voorganger, die inmiddels alweer twintig jaar dienst doet. Het interieur doet denken aan een hightech studio. Inclusief touchscreens en een complete appstore, die de bemanning met een tikje op het scherm toegang geeft tot informatie over doelwitten en bewegingen van de vijand. Het systeem analyseert razendsnel gegevensstromen en verwerkt die tot bruikbare tactische informatie in een databank. De boordcomputers wisselen ook data uit met andere legeronderdelen, zodat bijvoorbeeld luchtsteun kan worden ingeroepen of gerichte vuursteun aan grondtroepen kan worden geboden.

19699167.JPG
Israëlische Merkava tank op de Golan. beeld AFP, Jalaa Marey

Volgens het ministerie van Defensie beschikt de nieuwe tank ook over toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. In combinatie met radar, camera’s en een scala aan sensoren schotelt de computer de bemanning een 360-gradenbeeld van de omgeving voor, inclusief alle potentiële dreigingen. Een van de grote voordelen van de ‘smart tank’ is de geringe tijd tussen het identificeren van een doelwit en het afvuren van het kanon. Dat voorkomt dat het doel uit het zicht verdwijnt, voordat er gericht kan worden geschoten. Een tweetal Barak-tanks zou in staat moeten zijn om de taken uit te voeren waarvoor in het verleden een eenheid van tien tanks nodig was.

Brigadegeneraal Oren Giber was deze week dan ook lovend over de nieuwe aanwinst. „De Barak-tank was ontworpen op basis van een concept van minimale eigen kwetsbaarheid, met als doel om de soldaten van het Israëlische leger te voorzien van een wapensysteem met ingebouwde flexibiliteit, dat hen in staat stelt in alle gevechtssituaties te winnen”, aldus de topofficier, die de leiding heeft over het directoraat pantservoertuigen van het ministerie van Defensie.

De ontwikkeling van de Barak duurde zo’n vijf jaar. Het afgelopen jaar is het voertuig uitgebreid getest. Inmiddels heeft het 52e bataljon van het Pantserkorps de eerste exemplaren in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat de Barak eind 2025 alle Merkava’s heeft vervangen. De oude exemplaren worden niet afgeschreven, maar zullen dienst doen bij diverse reserve-eenheden van de Israëlische strijdkrachten.

In een tijd van laserwapens, kunstmatige intelligentie en raketten bewijst de ontwikkeling van de Barak dat de tank als wapensysteem op het slagveld nog niet heeft afgedaan. Het is alleen te hopen dat de hypermoderne gevechtsmachine zijn effectiviteit niet in de praktijk hoeft te bewijzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer