Naar schatting 70 tot 120 wolven in Nederland
De schattingen van het aantal wolven dat in Nederland rondloopt variëren van zo’n 70 tot meer dan 120 dieren.
Nederland telt momenteel negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Dat meldde BIJ12 woensdag. BIJ12 is het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Gemiddeld krijgt een voortplantend paar vijf welpen per keer.
Een roedel bestaat uit een voortplantend paar en hun welpen. Zeven roedels verblijven op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Er zijn twee wolven gezien op de Utrechtse Heuvelrug en een alleenstaande wolf op De Groote Heide in Noord-Brabant. Ook in andere provincies zijn wolven gezien.
Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn, kan BIJ12 niet zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. In juni dit jaar noemde het bureau dat aan de hand van DNA de aanwezigheid van zeker dertig verschillende wolven is vastgesteld.
Tel daarbij de minstens 39 welpen op die dit jaar geboren zijn, en je zit op zo’n 70 wolven. Dat is echter de meest voorzichtige telling die er is. Een Veluwse boswachter die niet met name genoemd wil worden, verzekerde eind vorig jaar al dat er „zeker tachtig” wolven in Nederland rondlopen. Tel daar de kleine veertig welpen van dit jaar bij op, en je zit aan de 120 roofdieren.
Bij het langst gevestigde roedel –sinds 2018 op de Noord-Veluwe– zijn de afgelopen vijf jaar in totaal minimaal 26 welpen geboren, zo blijkt uit voorgaande cijfers van BIJ12.
Wanneer jonge wolven een leeftijd van ongeveer twee jaar bereiken trekken ze weg van hun geboortegrond. Ze gaan op zoek naar een eigen leefgebied en een partner om een roedel mee te vormen.
Soms vertrekken zulke jonge exemplaren naar Duitsland of België, maar andersom lijkt vaker voor te komen. Zo bestaat het nieuwe paar op de Zuidwest-Veluwe uit een mannetjeswolf uit Vlaanderen en een wolvin uit Nedersaksen (Duitsland). Ook een van de twee wolven op de Utrechtse Heuvelrug komt uit Duitsland.
Natuurlijk zijn er ook wolven doodgegaan, bijvoorbeeld door een aanrijding in het verkeer. En in het Drentse Wapse is in juli een wolf doodgeschoten die een boer had aangevallen.