Buitenland
Biden: democratie VS loopt gevaar door extremist Trump

De Amerikaanse president Joe Biden heeft „extremist” Donald Trump ervan beschuldigd plannen te hebben om de Amerikaanse grondwet te ondermijnen, mocht oud-president Trump de verkiezingen in 2024 winnen.

ANP

In een toespraak in de staat Arizona zei Biden dat de Republikeinse koploper gedreven werd door „wraak en wraakzucht”. Ook drong hij er bij de Amerikanen op aan om op te komen voor de democratie voordat het te laat was. „We moeten allemaal onthouden dat democratieën niet door het geweer sterven” zei Biden. „Ze kunnen sterven als mensen zwijgen of bedreigingen tegen de democratie niet veroordelen.”

Ook beschuldigde hij Trump en zijn volgelingen ervan de vrije pers en de rechtsstaat aan te vallen. Trump zou ook van plan zijn Amerikaanse instituten te ondermijnen als hij een tweede termijn wint. Biden waarschuwde ervoor dat er „iets gevaarlijks aan het gebeuren is in Amerika” en dat de Republikeinse partij „voortgedreven en geïntimideerd” wordt door Trumps randgroepering MAGA (Make America Great Again).

De Republikeinen zijn onlangs begonnen met hoorzittingen voor een afzettingsonderzoek naar president Biden. Ze beschuldigen hem er onder andere van zijn zoon Hunter aan lucratieve buitenlandse zakelijke contracten te hebben geholpen tijdens zijn vicepresidentschap onder Barack Obama.

De Democraten doen de hoorzittingen af als stunt. Volgens de opiniepeilingen gaan Biden en Trump nek-aan-nek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer