BuitenlandItalië

Een jaar Meloni bracht geen ommekeer

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een jaar na haar aantreden nog maar weinig verkiezingsbeloftes waargemaakt, maar dat lijken de kiezers haar te vergeven.

27 September 2023 18:54Gewijzigd op 27 September 2023 22:29
Meloni. beeld EPA, ANGELO CARCONI
Meloni. beeld EPA, ANGELO CARCONI

De jongste peilingen wijzen uit dat meer dan de helft van de Italianen vertrouwen in Meloni heeft. Een jaar na de verkiezingen is dat best veel. Haar partij Fratelli d’Italia is in de peilingen teruggelopen van 31 procent voor de zomer tot 29 procent nu, maar staat daarmee nog altijd 10 punten boven de Partito Democratico, de grootste oppositiepartij.

Voor de verkiezingen van 25 september 2022 deden Meloni en haar coalitiegenoten huizenhoge beloften, zoals minder belastingen, verlaging pensioenleeftijd, afschaffing burgerschapsloon en een grondwetshervorming. Maar eenmaal aan het bewind heeft zij zich vooral laten leiden door realiteitszin, rekening houdend met een Italiaanse schuldenlast van 2800 miljard euro, 145 procent van het bruto nationaal product. In de afgelopen jaren, met een rentevoet van praktisch nul, was dat draaglijk, maar door de recente verhogingen gaat dat jaarlijks extra miljarden kosten. „Het dekentje is kort”, is daarom steevast de boodschap van minister van Financiën Giancarlo Giorgetti.

Het kabinet trok 10 miljard euro uit om de kloof tussen bruto en netto inkomens te versmallen, maar voor verlaging van de belastingschalen is voorlopig geen ruimte. Een extra belasting op de winsten van banken doet het goed voor de bühne, maar wekt wantrouwen in de financiële wereld en levert vermoedelijk niet meer dan een miljard op. Datzelfde geldt voor het zogeheten burgerschapsloon dat weliswaar volgens plan is afgeschaft, maar slechts een geringe besparing oplevert doordat het overgrote deel van de uitkeringstrekkers bestond uit personen die inderdaad niet zonder bijstand kunnen. Verlaging van de pensioenleeftijd gaat niet door, onderwijs en gezondheidszorg krijgen er niks bij. Het debat over infrastructuren wordt overschaduwd door minister Salvini’s droom van een brug over de Straat van Messina.

Internationaal krediet

Internationaal heeft Meloni zich in de kijker gezet en daarbij ook vrienden gemaakt. Haar steun aan Oekraïne is onvoorwaardelijk en het besluit om het in 2019 gesloten Zijderoutepact met China niet te verlengen, houdt een duidelijke keus in voor het westers-democratische blok. Maar binnen de EU zorgen de Italiaanse weigering om het Europees Monetair Stelsel te onderschrijven en de op vrije concurrentie gerichte richtlijn-Bolkestein uit te voeren, nog altijd voor wrijving. Bovendien leidt het migratievraagstuk regelmatig tot openlijke aanvaringen met Frankrijk en Duitsland. Meloni’s plan om als voorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers in het EP een coalitie te smeden met de EVP, is sinds de nederlaag van haar Spaanse zusterpartij Vox op een laag pitje gezet.

Voorlopig lijkt Meloni nog wel even door te kunnen gaan. De verdeelde oppositie kan geen vuist maken. Haar voornaamste bedreiging lijkt te komen van vicepremier Matteo Salvini. De leider van de Lega probeert aanhangers van Meloni weg te snoepen met harde antimigratieretoriek en populistische voorstellen als de kwijtschelding van boetes en de goedkeuring achteraf van illegale bouwsels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer