Meloni nog altijd populair in Italië, maar kabinetsleden geven gedoe
Op het eerste gezicht gaat het Giorgia Meloni voor de wind. De Italiaanse premier is nog steeds veruit de populairste politicus van het land. Toch is de kans groot dat Meloni het zomerreces niet met een gerust hart ingaat.
De grootste problemen voor premier Meloni komen niet van de verdeelde centrumlinkse oppositie, maar van haar eigen bewindslieden. Door hun optreden brengen zij het kabinet regelmatig in verlegenheid.
Zo werd in februari bekend dat Meloni’s partijgenoot Andrea Delmastro, staatssecretaris van Justitie, vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan de fractieleider van Fratelli d’Italia (FdI), Giovanni Donzelli. Het ging om in de gevangenis afgeluisterde gesprekken tussen een maffioso en een anarchist. Donzelli gebruikte de info vervolgens in een toespraak in de Kamer van Afgevaardigden, waarin hij een kliek suggereerde tussen anarchisten, maffia en de linkse oppositie. Het argument van Delmastro dat hij niet wist dat hij geheime gegevens had gelekt, ging er bij de onderzoeksrechter niet in –Delmastro is zelf jurist–, zodat hij zich binnenkort voor de rechtbank van Rome moet verantwoorden.
Fraude
Vorige maand bleek uit onderzoek van een tv-programma dat minister van Toerisme Daniela Santanché, ook een partijgenote van Meloni, als ondernemer een Covid-lening van meer dan een miljoen euro nooit zou hebben terugbetaald. Ook zou zij wachtgeld hebben geïncasseerd voor personeel dat desondanks doorwerkte en een onderneming failliet hebben laten gaan, na eerst de activa te hebben weggesluisd.
Santanché wacht hoogstwaarschijnlijk een proces op verdenking van fraude, belastingontduiking en bedrieglijke bankbreuk, maar zij weigert af te treden. Het is veelzeggend dat maandag bij de opening van een rechtstreekse treinverbinding van Rome naar Pompei Meloni wel aanwezig was en de verantwoordelijke minister, Santanché, niet.
Weinig verheffend was ook het optreden van Senaatsvoorzitter Ignazio La Russa, wiens zoon door een jonge vrouw van verkrachting wordt beschuldigd. La Russa verklaarde daarop dat hij overtuigd is van de onschuld van zijn zoon en voegde eraan toe dat de vrouw drugs had gebruikt, waarmee hij liet doorschemeren dat het wel haar eigen schuld zou zijn. Ditmaal nam Meloni wel duidelijk afstand van La Russa, haar voormalige politieke mentor, door het publiekelijk op te nemen voor het slachtoffer.
Maffia
Ook de verhouding tot minister van Justitie Carlo Nordio begint problematisch te worden. Deze politiek onafhankelijke voormalige officier van justitie wil „externe steun aan de maffia” uit het Wetboek van Strafrecht schrappen. Dat voorstel stuitte in de afgelopen dagen niet alleen op heftig verzet van maffiabestrijders, maar ook van collega’s binnen het kabinet.
Alleen Forza Italia staat achter Nordio. Die partij telt niet alleen een aanzienlijk aantal veroordeelden wegens heulen met de maffia, maar is na de dood van leider Silvio Berlusconi ook op zoek naar gelegenheden om zich te profileren.
Tenslotte stelt vicepremier Matteo Salvini voor om alle belastingschulden „van 10.000, 20.000 of 30.000 euro” kwijt te schelden. Daarvoor ontbreekt de financiële onderbouwing en volgens Meloni kan er dan ook geen sprake van zijn. De leider van de Lega zal echter ongetwijfeld elke kans aangrijpen om deze maatregel uit te venten. Met alle spanningen binnen de regeringscoalitie van dien.