Blinken ondervraagd over geheime documenten Biden
De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd. Dat meldde ABC News dinsdag.
Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.
Eind vorig jaar werden geheime documenten gevonden in een kantoor in Washington dat Biden gebruikte voordat hij president werd en in een huis van hem in Wilmington, in de staat Delaware. Volgens zijn advocaten ging het om materiaal uit zowel de tijd dat Biden vicepresident was (2009-2017), als uit de jaren dat hij namens Delaware in de Senaat zat (1973-2009).
Federale aanklagers en FBI-agenten van het kantoor van speciaal aanklager Robert Hur hebben bijna negen maanden lang getuigen ondervraagd, van adviseurs op hoog niveau tot uitvoerend assistenten en ten minste één advocaat van het Witte Huis. Volgens ABC News zijn al zo’n honderd getuigen ondervraagd.
Blinken is onder meer ondervraagd omdat hij Bidens nationale veiligheidsadviseur was tijdens de eerste ambtstermijn van president Barack Obama. Toen de vondst van de geheime documenten eind vorig jaar bekend werd, zei Blinken al dat hij „volledig zou meewerken” aan een eventueel onderzoek.
De Amerikaanse recherche FBI deed vorig jaar een inval bij oud-president Donald Trump om geheime regeringsdocumenten veilig te stellen. Later doken ook geheime documenten op bij voormalig vicepresident Mike Pence.
Fraudezaak Trump
Een rechter in New York oordeelde intussen dat Trump en zijn familiebedrijf The Trump Organization jarenlang fraude hebben gepleegd bij de opbouw van een zakenimperium. Trump en het bedrijf zouden banken en verzekeraars hebben misleid door de waarde van bezittingen op papier sterk te overschatten en zijn eigen vermogen te overdrijven. De rechter stelde dinsdag dat de voormalige president en het bedrijf aansprakelijk zijn voor de fraude.
Door te liegen over zijn vermogen en de waardes van bezittingen konden Trump en het familiebedrijf bijvoorbeeld gunstige leningen, lage premies en belastingvoordeel krijgen.
Volgens de aanklager had Trump zijn vermogen met zeker 2,23 miljard dollar (2,11 miljard euro) verhoogd. Verder zou hij de waardes van onder meer zijn landgoed in Mar-a-Lago, zijn penthouse in Manhattan en meerdere kantoren en golfbanen hebben aangedikt.
Volgende week begint het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de fraude. De aanklager wil niet alleen een boete van 250 miljoen dollar, maar ook dat Trump en drie van zijn kinderen geen zaken meer mogen doen in de staat New York.
De civiele zaak kan tot en met december duren.