CDA wil nog extra garanties over huurplan Dekker
De problemen tussen de CDA–fractie in de Tweede Kamer en minister Dekker (VROM) over haar liberale huurbeleid zijn nog niet opgelost. Dekker overlegde woensdag met CDA–fractieleider Verhagen en fractiespecialist Van Bochove over aanpassingen in de plannen. Die bevatten nog onvoldoende garanties, zei een CDA–woordvoerder.
Het overleg gaat de komende dagen verder over „een technische uitwerking. De denkrichting van Dekkers aangepaste plannen is goed", benadrukte de woordvoerder. Twee weken geleden zette het CDA Dekker de voet dwars. De steun van een Kamermeerderheid kon zij daarmee vergeten. De bewindsvrouw wil met een pakket maatregelen, waaronder huurliberalisering, de impasse op de woningmarkt doorbreken.
De grootste regeringsfractie wil nog „keiharde garanties", aldus de woordvoerder, dat de woningcorporaties voldoende huizen bouwen. Pas daarna krijgen zij meer ruimte om de huren (van een kwart van de huizen tegen nu 5 procent) te liberaliseren.
De VVD–bewindsvrouw is het CDA al deels tegemoet gekomen. Zij stelt voor om de huurprijzen in een deel van de markt aan een maximum (van 5,4 procent van de zogenoemde WOZ–waarde van de woning) te binden. Zo moeten extra grote huurstijgingen worden voorkomen voor mensen die in de vrije sector belanden.
Verder heeft zij toegezegd dat in 2008 wordt besloten over het definitief doorzetten van de liberaliseringsplannen. Het huizentekort mag dan hooguit 1,5 procent zijn.
De christen–democraten willen nog de zekerheid dat ook regeringspartij D66 achter de nieuwe plannen staat, meldde de woordvoerder. Alleen de VVD steunde na het wegvallen van het CDA partijgenoot Dekker.
Woensdag riepen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, Dekker nog op het budget voor stadsvernieuwing intact te laten. De Haagse wethouder Norder (o.a. Stedelijke Ontwikkeling) liet woensdag weten dat zij bezuinigingen vrezen door de problemen over het huurbeleid.
Via het nieuwe beleid wilde Dekker 250 miljoen euro op haar begroting bezuinigen. De G4 zijn bang dat zij die rekening moeten betalen. „De grote steden zitten midden in het proces van stedelijke vernieuwing", legde Norder uit. „Segregatie wordt op die manier doorbroken en de wijken verbeteren aanzienlijk. Dat proces mag niet gefrustreerd worden".