Binnenland

Te veel dioxine in gebied rond door brand getroffen afvalbedrijf

Door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR in het Rotterdamse Botlekgebied is relatief veel dioxine vrijgekomen in het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis. De gemeente Maassluis laat weten dat de „limieten voor dioxinen op grasland” zijn overschreden. Inwoners van het gebied krijgen opnieuw het advies om groenten en fruit uit eigen tuin voor het eten goed te wassen, eieren van kippen in het gebied niet te eten en kippen en ander vee binnen te zetten.

ANP
26 September 2023 18:06

Dioxine is een verzamelnaam voor allerlei chemische stoffen die kunnen vrijkomen bij verbrandingsprocessen. Volgens het RIVM krijgt iedereen die stoffen binnen, vooral door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren, maar kunnen ze in een hoge dosering schadelijk zijn voor de gezondheid.

Eerder riep ook de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond omwonenden van afvalverwerker AVR al op om geen eieren van eigen land te eten en zelfgeteelde groenten en fruit goed te wassen, in verband met vrijgekomen roetdeeltjes. Inmiddels is het eerste onderzoek naar die roetdeeltjes dus afgerond, meldt de gemeente Maassluis, die spreekt van tussentijdse resultaten.

De brand bij AVR brak donderdagochtend uit en woedde zo’n twee dagen. Het vuur heeft geleid tot grote schade op het terrein van het bedrijf, dat het afval verwerkt van meer dan 2 miljoen Nederlandse huishoudens, waaronder uit Rotterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht en heel Zeeland.

Het is onduidelijk wanneer het afvalbedrijf weer kan beginnen met het verbranden van huisafval. Een woordvoerder laat weten dat AVR in gesprek is met verschillende gemeenten over tijdelijke oplossingen. „De ene gemeente slaat het afval op, de andere kan het bij een andere verwerker kwijt.” Over de langere termijn kan de woordvoerder nog niets zeggen. „De schade wordt nu bekeken, maar er is nog een hoop niet duidelijk.”

Een van de oplossingen komt dinsdag van de provincie Noord-Brabant. Het provinciebestuur laat weten dat een deel van het afval uit het westen de komende vier weken bij een stortplaats in Tilburg kan worden opgeslagen. Het gaat om zo’n 60.000 ton afval.

„We voelen ons als Brabant solidair met de Randstad”, zegt de Brabantse gedeputeerde Saskia Boelema. „Met dit besluit dragen we graag bij aan schone steden in het westen van het land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer