Economiekindgebonden budget

Hoeveel gaan gezinnen erop vooruit dankzij het verhoogde kindgebonden budget?

Volgens het Centraal Planbureau dreigt 7 procent van de kinderen in Nederland vanaf 2024 in armoede te leven. Daarom trekt het kabinet de portemonnee voor een verhoging van het kindgebonden budget (kgb). Waar kunnen gezinnen die deze toelage ontvangen op rekenen? Vijf vragen.

22 September 2023 18:42Gewijzigd op 22 September 2023 19:21
beeld ANP, SEM VAN DER WAL
beeld ANP, SEM VAN DER WAL

Wat is het kindgebonden budget?

Dit is een toeslag die ouders maandelijks kunnen ontvangen voor elk kind onder de achttien jaar. Ze moeten dan wel voldoen aan een aantal criteria. De belangrijkste eis is dat het inkomen en het vermogen van de ouders niet te hoog zijn. Het kgb is een extra bijdrage voor gezinnen met een relatief laag inkomen.

Deze toeslag is dus iets anders dan de kinderbijslag, waar in principe alle ouders in Nederland recht op hebben. Hiervoor geldt géén inkomensgrens. De kinderbijslag wordt, anders dan het kgb, eens per kwartaal uitgekeerd.

Wanneer hebben ouders recht op deze toeslag?

Het kgb is een extra toelage boven op de kinderbijslag. Als ouders kinderbijslag voor een kind ontvangen, komen ze eventueel ook in aanmerking voor het kgb. De inkomensgrens hangt af van de gezinssituatie, maar in de regel geldt: hoe hoger het gezinsinkomen, hoe lager het kgb.

De Consumentenbond rekent voor dat een stel met één kind recht heeft op het kgb zolang het gezamenlijke jaarinkomen onder de 68.000 euro blijft. Voor een echtpaar met drie kinderen geldt een grens van grofweg 113.000 euro per jaar. Daarbij mag het stel niet meer dan 161.329 euro aan vermogen hebben. Voor alleenstaande ouders gelden overigens weer andere bedragen.

Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen?

Ouders die recht hebben op het kgb, kunnen hogere bedragen voor hun minderjarige kinderen tegemoetzien. Zo krijgen ze per 1 januari 750 euro per jaar extra voor hun eerste kind. Dit komt neer op 62,50 per maand. Voor jongere kinderen kan de toeslag oplopen tot een maximumbedrag van 883 euro per kind op jaarbasis, oftewel: 73 euro extra per maand.

Voor een kind tussen de 12 en 17 jaar komt er een maximaal bedrag van jaarlijks 400 euro bij – ruim 33 euro per maand. Deze verhogingen komen volgend jaar boven op de jaarlijkse inflatiecorrectie.

Enkele andere wijzigingen leiden ertoe dat sommige ouders eerder gekort worden op het kgb, maar per saldo gaat –zo stelt het kabinet– niemand erop achteruit.

Hoe weet ik of ik recht heb op het kindgebonden budget?

De bal ligt in veel gevallen bij de Belastingdienst. Die informeert mensen die al een toeslag ontvangen –zoals zorg- of huurtoeslag– over het recht op het kgb. Huishoudens die geen toeslagen ontvangen, kunnen zelf controleren of ze recht hebben op de extra kindertoelage.

Dit kan door een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst. Mocht hieruit blijken dat ouders recht hebben op kgb voor hun kind, dan kunnen ze dat meteen bij de Belastingdienst aanvragen.

Dus gezinnen gaan volgend jaar erop vooruit?

Veel huishoudens kunnen weliswaar een hoger bedrag aan kgb tegemoetzien, maar er zijn natuurlijk nog andere kostenposten die oplopen. Zo stijgen de zorgpremies in 2024 en is het nog de vraag hoe hoog de brandstofprijzen aan de pomp gaan uitvallen. Een hoger kgb is dus een welkome meevaller voor het huishoudboekje, maar betekent zeker niet dat een gezin per saldo erop vooruitgaat in 2024.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer