Amerikaanse Democratische senator Menendez verdacht van omkoping
De Amerikaanse Democratische senator Robert Menendez wordt door justitie verdacht van omkoping. Ook zijn vrouw is door federale aanklagers in staat van beschuldiging gesteld. De beschuldigingen houden verband met hun contacten met drie zakenlieden uit hun thuisstaat New Jersey. Menendez, eerder ook al eens beschuldigd van omkoping, spreekt van „ongefundeerde beschuldigingen” en een „lastercampagne”.
Menendez en zijn vrouw zouden onder meer voor duizenden dollars (euro’s) aan geld, goud, een Mercedes en hypotheekbetalingen hebben aangenomen in ruil voor de invloed van de senator. Daar hebben de zakenlieden geld aan verdiend en is ook de Egyptische overheid beter van geworden, zegt de aanklager. Tegen zowel de senator als zijn vrouw zijn drie aanklachten ingediend. Ook de zakenlieden Wael Hana, Fred Daibes en Jose Urib zijn verdachten.
Aanklager Damian Williams zegt dat het onderzoek naar de senator nog loopt. Hij roept mensen die nadere informatie hebben op om zich te melden bij de FBI. De aanklagers willen beslag leggen op bezittingen van de senator, waaronder zijn woning, een Mercedes en contanten, „heel veel goud” en banktegoeden ter waarde van 556.000 dollar (521.000 euro).
Menendez verschijnt naar verwachting woensdag voor de rechter. Hij en zijn vrouw Nadine Menendez zullen zich daar volgens hun advocaat allebei „krachtig verdedigen” tegen de beschuldigingen.
Menendez is de voorzitter van de senaatscommissie voor Internationale Betrekkingen. In die rol is hij ook belangrijk voor de regering van president Joe Biden, bijvoorbeeld bij het regelen van militaire steun voor Oekraïne. Hij heeft zijn positie, ook in de commissie, mogelijk misbruikt, aldus de aanklager. Zo zou hij „vertrouwelijke, niet-openbare informatie van de Amerikaanse overheid verstrekt hebben aan Egyptische functionarissen en anderszins stappen ondernomen hebben om de Egyptische staat heimelijk te helpen”.
De senator werd eerder ook al eens beschuldigd van het aannemen van onder meer privévluchten en campagnedonaties in ruil voor wederdiensten. Het kwam in die zaak uiteindelijk niet tot een veroordeling omdat een jury het daar in 2017 niet over eens werd. De aanklagers besloten in 2018 om hem niet verder te vervolgen. Menendez heeft steeds zijn onschuld volgehouden.