Kabinet: oplossing Tata Steel kan niet vele jaren duren
Het kabinet wil ervoor zorgen „dat je op korte termijn resultaten ziet” als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. „Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren.”
Van Gennip, die als vicepremier van het CDA de persconferentie na de wekelijkse ministerraad hield, erkent dat de overheid een zorgplicht heeft: de overheid moet voor een gezonde leefomgeving zorgen. „Tegelijkertijd zien wij dat Tata Steel verbeteringen aan het doen is.” Op de vraag of de overheid al deadlines heeft opgelegd aan Tata Steel om te voorkomen dat een oplossing te lang op zich laat wachten, zegt de bewindsvrouw dat het daarvoor nu te vroeg is. Toch zal dat „ongetwijfeld” aan de orde komen in de gesprekken tussen het kabinet en de staalfabriek.
Het kabinet maakt onder meer afspraken met Tata Steel over verduurzaming, als onderdeel van de groene industriepolitiek. Afspraken over het milieu en de impact van de uitstoot op de leefomgeving, zijn daar onderdeel van. Maar het is volgens Van Gennip ook belangrijk dat het bedrijf „zelf de verantwoordelijkheid voelt om die stappen te zetten”. „Daar helpen de maatwerkafspraken natuurlijk bij, daar helpen gesprekken met het kabinet bij. Maar het moet ook uit dat bedrijf zelf komen”, vindt de bewindsvrouw.
Het kabinet kijkt ook naar normen voor de industrie, zegt Van Gennip. Verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) praat hierover op Europees niveau. Je wilt niet dat een bedrijf over de grens verhuist „en daar even vervuilend doorgaat”, aldus Van Gennip.