Buitenland
Artsen zonder Grenzen: klaar voor hulpverlening in Derna

Artsen zonder Grenzen (AzG) staat klaar om mensen te helpen in de door watersnood getroffen Libische stad Derna. Zodra de benodigde mensen en spullen zijn aangekomen, kan begonnen worden met hulpverlening. Mogelijk gaat daar nog enige tijd overheen aangezien het rampgebied nog altijd moeilijk begaanbaar is, zo meldt de organisatie. AzG stuurde eerder al lijkzakken en medische hulpkits die gebruikt konden worden door de Rode Halve Maan.

ANP

De organisatie onderzocht al sinds donderdag waar precies behoefte aan is in en rond de stad. De eerstelijnszorg bleek ondersteuning nodig te hebben, er is behoefte aan psychische hulpverlening en de kwaliteit van het drinkwater en de sanitaire voorzieningen moeten gemonitord worden, stelden deskundigen van AzG vast. Artsen zonder Grenzen weerspreekt dat er ziektes dreigen uit te breken door lichamen van de doden die nog niet geborgen zijn. „Het zijn epidemieën die lijken veroorzaken en niet andersom.”

Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) meldde donderdag dat een team dat wilde komen helpen met de nasleep van de watersnood de toegang tot Derna is ontzegd. Een woordvoerder van OCHA riep op tot vrije toegang tot het rampgebied voor hulpverleners. AzG laat weten dat er contact is geweest met de Libische autoriteiten en dat de benodigde papieren op orde zouden moeten zijn.

Derna werd getroffen door overstromingen nadat twee dammen waren doorgebroken. Maandag gingen daarom honderden mensen de straat op die de overheid verantwoordelijk houden. De dammen verkeerden in slechte staat. Bronnen zeggen dat journalisten verhinderd worden om verslag te doen van die protesten. Ze zouden vergunningen hebben moeten inleveren en verbindingen zouden uit de lucht zijn gehaald. Dat laatste ontkent het nationale telefoonbedrijf. Er zouden technische problemen zijn met een kabel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer