Mens & samenlevingde vraag
Doorleren of gaan werken?

Onze zoon (17) zit op het vwo en kan erg goed leren. Toch wil hij aan het werk in de bouw. We willen dat hij iets doet waar hij gelukkig van wordt, maar ook dat hij doorleert voor het geval hij toch later iets anders wil. Hoe kunnen wij hem stimuleren?

Samenstelling Janette Hertog
beeld iStock
beeld iStock

Uw zoon wil direct na zijn vwo-opleiding in de bouw gaan werken. U bent van mening dat hij daar niet gelukkig van wordt en dat hij daarom beter een vervolgopleiding kan gaan doen. De vraag is echter of hij daar gelukkig van wordt. Het kan heel goed zijn dat het werken in de bouw hem meer voldoening geeft dan een vervolgstudie waarvoor hij niet gemotiveerd is. Bovendien is op voorhand niet te zeggen of een baan in de bouw wel of niet iets voor hem is. Dat zal de praktijk moeten leren.

Voor de keuze van een beroep of (vervolg)opleiding geldt in het algemeen dat het belangrijk is om rekening te houden met en aan te sluiten bij de talenten van het kind. Uw zoon volgt een vwo-opleiding en kan dus, zoals u ook zelf aangeeft, erg goed leren. Dat betekent dat hij beschikt over veel talenten, met name op cognitief gebied. Maar mogelijk heeft hij ook nog andere talenten, bijvoorbeeld op praktisch/technisch terrein. Talenten die hij ongetwijfeld goed kan inzetten bij het werken in de bouw.

Laten we in dit verband oppassen om de verschillende talenten waarover iemand beschikt als ongelijkwaardig te beschouwen. Als we beseffen dat God deze verschillende talenten gegeven heeft, is daar geen enkele reden voor. Een gevaar kan zijn dat de status van een bepaald beroep belangrijker weegt dan het welzijn van het kind. Werken met de handen is niet van een mindere orde dan werken met het hoofd, waarbij iemand die met de handen werkt overigens ook zijn hoofd niet kan missen.

Uit uw vraag blijkt dat u bang bent dat uw zoon later iets anders wil gaan doen. U wilt hem graag stimuleren om een vervolgopleiding te kiezen zodat hij meer mogelijkheden heeft. Of dat laatste zo is zal overigens afhangen van de soort opleiding. Ik kan uw keuze enerzijds begrijpen. Anderzijds, mocht blijken dat uw zoon na korte of langere tijd geen voldoening meer vindt in zijn baan, dan is het uiteraard altijd nog mogelijk een opleiding te gaan volgen die hem de mogelijkheid biedt iets anders te gaan doen. In ieder geval lijkt het me zeker de moeite waard om met uw zoon nog eens in gesprek te gaan over een mogelijke vervolgopleiding. Ik denk hierbij aan een beroepsopleiding op mbo 4-niveau binnen de sector bouw. Hier gaan theorie en praktijk (stage) samen. Deze opleiding duurt in voltijd vier jaar, maar kan wellicht ook in deeltijd worden gevolgd. Gelet op de vooropleiding zou uw zoon deze opleiding in twee jaar kunnen afronden. Daarna is het altijd nog mogelijk om door te stromen naar een hbo-opleiding. Misschien goed om samen met hem een open dag te bezoeken. Graag wens ik u veel wijsheid toe om tot een goede, verantwoorde keus te komen in het belang van uw zoon.

C.W. Schimmel, docent pedagogiek aan Driestar hogeschool


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De Vraag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer