Buitenland
Zweedse koning Carl Gustaf dankt volk voor 50 jaar koningschap

Zweden heeft vrijdag gevierd dat koning Carl Gustaf vijftig jaar op de troon zit. In een toespraak op de Zweedse nationale televisie heeft de jubilerende koning zijn dank uitgesproken voor de steun en het vertrouwen van het Zweedse volk. Hij is de langst zittende monarch in de Zweedse geschiedenis.

ANP

„De steun en het vertrouwen van jullie, het Zweedse volk, was, en is, van onschatbare waarde voor mij”, zei de 77-jarige vorst. „Daarvoor wil ik jullie uit het diepst van mijn hart bedanken.” Hij dankte ook zijn vrouw, koningin Silvia, zijn kinderen en zijn zuster. „Het was niet altijd even makkelijk om mijn opa als koning op te volgen, maar zij waren er altijd voor mij.”

Carl Gustaf kwam op de troon in 1973 toen zijn grootvader overleed. Zijn vader was eerder al omgekomen bij een vliegtuigongeluk. In de periode dat Carl Gustaf koning was is de populariteit van de monarchie in Zweden toegenomen, ook doordat zijn vrouw erg geliefd is.

Carl Gustaf was vrijdag aanwezig bij de ceremoniële wissel van de wacht in Stockholm voordat hij samen met zijn familie op het balkon van het paleis verscheen. In de avond is er een feestelijk diner met vierhonderd gasten. Zaterdag is er nog een parade met zo’n 3000 soldaten door Stockholm en een groot concert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer