Binnenland

Staatsschuld daalt en koopkracht neemt met 1,8 procent toe

De koopkracht neemt volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent toe. Dat staat in de miljoenennota, bevestigen bronnen. Verder daalt de staatsschuld naar 46,9 procent. De raming van het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand was nog 47,4 procent.

ANP
15 September 2023 17:27Gewijzigd op 15 September 2023 18:42

De miljoenennota is naar verschillende media gelekt. Het stuk wordt dinsdag op Prinsjesdag openbaar gemaakt door het kabinet.

„Ondanks de demissionaire status heeft dit kabinet stappen genomen om de meest kwetsbare huishoudens meer ondersteuning te blijven bieden. Te veel volwassenen en kinderen in Nederland leven in armoede. Zij kunnen de vaste lasten nauwelijks opbrengen en hebben geen geld over voor een gezonde maaltijd of nieuwe kleren. Dat is onaanvaardbaar.”, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) in het voorwoord van de miljoenennota.

Diverse maatregelen die dan worden aangekondigd waren al eerder naar buiten gekomen. Zo trekt het kabinet dik 2 miljard euro uit voor armoedebestrijding. De belangrijkste maatregel is hierin het verhogen van het kindgebonden budget. Daarvoor trekt het kabinet 1,1 miljard euro uit.

Verder gaat de huurtoeslag omhoog naar maximaal 416 euro. Daar wordt 700 miljoen voor uitgetrokken. En de arbeidskorting gaat omhoog naar 115 euro. Ook wordt een bezuiniging op jonggehandicapten geschrapt.

Huishoudens met een inkomen tot 29.500 euro gaan er gemiddeld gezien het minst op vooruit, met 1,1 procent. Wie tussen de 47.500 duizend en 107.500 euro verdient, ziet een plus van 2,1 procent tegemoet. Over het algemeen pakt de miljoenennota gunstig uit voor werkenden, tweeverdieners en gezinnen met kinderen.

Om alles te betalen haalt het kabinet extra geld op door hoge inkomens sneller in de hoogste belastingschijf te laten vallen. Dat moet 1,6 miljard euro opleveren. Ook gaat de accijns voor alcohol en tabak omhoog. Financiën hoopt hiermee 100 miljoen euro op te halen.

Door de maatregelen loopt het begrotingstekort wel verder op. Dat komt uit volgend jaar uit op 2,9 procent. De Europese regels schrijven voor dat het tekort niet hoger mag zijn dan 3 procent.

Kaag spreekt van een „evenwichtig pakket” in het voorwoord. „Door het koopkrachtpakket van dekking te voorzien, voorkomen we dat toekomstige generaties de rekening hiervoor betalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer