Binnenland
Zeeuwse Staten: nog veel onzeker over aanpak landelijk gebied

Door onder meer onzekerheid over de beschikbare financiële middelen, de complexiteit van de materie en een recent gepubliceerd onderzoek over stikstofneerslag vragen veel Statenfracties in Zeeland zich af in hoeverre de provincie de conceptversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied goed kan uitwerken. VVD-fractievoorzitter Daniëlle de Clerck sprak in een commissievergadering van een „mistige procesgang”.

ANP

Ze wees erop dat de provincies gezamenlijk veel meer hebben gevraagd dan er beschikbaar is om de plannen landelijk gebied te kunnen uitvoeren. Onder meer SGP, CDA en BBB delen de zorgen van het VVD-Statenlid. Ze lieten weten dat het Rijk snel duidelijkheid moet geven over het geld dat beschikbaar komt.

De twaalf provincies zeggen bij elkaar ruim 58 miljard euro nodig te hebben om de doelen op het gebied van onder meer stikstof, water en klimaat te kunnen realiseren. Volgens demissionair stikstofminister Christianne van der Wal moeten de provincies het echter doen met de 24,3 miljard die hiervoor is gereserveerd.

Het Zeeuwse CDA-Statenlid Cas Vasseur verwees naar een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, waarvan de resultaten afgelopen week zijn gepubliceerd. De onderzoekers concludeerden dat slechts 9 procent van de stikstof die een boerderij uitstoot in een straal van 500 meter van de stal terechtkomt. Vasseur vroeg zich af of dit onderzoek gevolgen heeft voor de voorgestelde aanpak van piekbelasters.

Zeeland heeft voor de aanpak van het landelijk gebied 1,7 miljard euro van het Rijk gevraagd. Statenlid Inez Flameling van PvdA/GroenLinks zei dat er bij de verdeling van budgetten vooral is ingezet op landbouw, inclusief agrarisch natuurbeheer. Flameling had graag gezien dat er meer budget was geweest voor directe investeringen in natuurgebieden. „Het hele plan ligt er immers omdat er een probleem is met de biodiversiteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer