Buitenlandbuitenlandse zaken

Kim en Poetin, twee duistere vrienden

„Zeg me wie uw vrienden zijn, en ik zal u zeggen wie u bent”, luidt een spreekwoord dat al eeuwen oud is. Sommige commentatoren bezigden de uitdrukking toen de beelden afgelopen woensdag werden uitgezonden van de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. De twee ontmoetten elkaar in het uiterste oosten van Rusland.

15 September 2023 15:44Gewijzigd op 15 September 2023 15:48
Kim (l.) en Poetin schudden elkaar de hand. beeld AFP
Kim (l.) en Poetin schudden elkaar de hand. beeld AFP

Als bevriende leiders stonden Kim en Poetin voor de draaiende camera’s. Donderdag bracht Noord-Korea naar buiten dat het de Russische leider had uitgenodigd voor een tegenbezoek. Poetin ging graag op de invitatie in.

De twee spraken onder elkaar over economische en humanitaire hulp én over de toestand in de regio. Toen Poetin vlak voor zijn ontmoeting met Kim werd gevraagd of ook de militaire-technische samenwerking aan de orde zou komen, stelde hij dat de partijen „zonder zich te haasten alle kwesties zouden bespreken”.

Wie de samenstelling van de delegaties zag, wist dat de levering van wapens en de overdracht van militaire technologie onderwerp van gesprek zouden zijn. Er zaten veel militaire deskundigen bij de besprekingen. Moskou kan Noord-Koreaanse artilleriegranaten en antitankraketten gebruiken in de strijd tegen Oekraïne. Omgekeerd zit Pyongyang te springen om technologie voor satellieten en kernonderzeeërs.

Wat de twee elkaar concreet toeschoven is niet bekendgemaakt. Dmitry Peskov, de perschef van het Kremlin, zei enkel dat „Rusland en Noord-Korea samenwerken op gevoelige terreinen, maar dat hierover geen publieke uitspraken worden gemaakt”.

Te gek voor woorden is in feite dat Rusland onder Poetin bijna twintig jaar lang de VN-sancties tegen Noord-Korea heeft gesteund. De sancties verbieden het regime van Kim onder andere wapens te exporteren. Nu lijkt dit voor Moskou geen rol meer te spelen. Waarom? Het wapentuig heeft Rusland hard nodig in de strijd tegen Oekraïne.

Als klap op de vuurpijl stelde Kim dat zijn land samen met Rusland blijft vechten tegen het kwaad in de wereld. Er was geen journalist die vroeg: welk kwaad? Of: bedoelt u daarmee Oekraïne? De dictator doelde natuurlijk op dat land en de westerse staten die het steunen in de strijd tegen Rusland.

In de westerse pers is na Kims bezoek aan Poetin een oud begrip van stal gehaald: ”de as van het kwaad”. Poetin verzamelt een club van dictaturen om zich heen om Oekraïne op de knieën te dwingen. Iran en Wit-Rusland maken eveneens deel uit van dit duistere gezelschap.

Het zijn landen die zich op het wereldtoneel hebben geïsoleerd. Hun leiders komen bijna alleen nog bij elkaar langs. In feite is het een zielig groepje. Zo durft Poetin niet eens naar het buitenland te reizen, omdat het internationale strafhof een arrestatiebevel wegens mogelijke oorlogsmisdaden tegen hem heeft uitgevaardigd.

De grote vraag is of het Westen bang moet zijn voor deze ”as van het kwaad”. Essentieel is dat de vrije democratieën één blok vormen en blijven oppassen, want een kat in het nauw maakt rare sprongen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer