Buitenland
Duitse defensieminister wil grotere rol leger buiten Europa

De Duitse defensieminister Boris Pistorius zegt dat Duitsland militair een grotere internationale rol gaat spelen buiten Europa. „De Europeanen mogen niet stilzitten als het om de toekomst van de wereld gaat”, zei de bewindsman op een nieuwe conferentie in Münster, de Westfaalse Vredesconferentie.

ANP

We mogen volgens Pistorius niet de andere kant opkijken „als hegemoniale machten hun wil opleggen aan soevereine staten en naties”. Hij doelt op de Russische inval in Oekraïne en de volgens Pistorius „rigoureuze en soms onvoorzichtige ambities van China” in het gebied van de Stille Oceaan en het oosten van Azië. Duitse marineschepen gaan daar bijvoorbeeld meedoen met oefeningen en worden betrokken bij waarnemingsmissies bij Noord-Korea. Volgend jaar gaat de Duitse luchtmacht meedoen aan Australische oefeningen.

De eerste eendaagse Westfaalse Vredesconferentie is genoemd naar de Vrede van Westfalen. Daarbij werden in 1648 in Osnabrück en Münster langdurige Europese oorlogen beëindigd, de 30-jarige en de 80-jarige oorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer