Buitenland
Artsen zonder Grenzen tevreden over medische respons in Marokko

Het team van Artsen zonder Grenzen in Marokko ziet dat in het land veel wordt gedaan om hulp te bieden in de door de aardbeving getroffen gebieden. De hulporganisatie zegt geen verkeerde dingen te zien bij de medische en humanitaire respons. „In bijna alle dringende en acute medische en humanitaire behoeften wordt voorzien.”

ANP

Ook zijn de ziekenhuizen niet overbelast, aldus Artsen zonder Grenzen, dat met een team van zo’n vijftien mensen sinds zaterdag in het land aanwezig is. De ziekenhuizen functioneren goed, zijn goed georganiseerd en hebben voldoende hulpverleners. Al is de situatie wel anders voor de middelgrote en kleine plaatsen, waar ze vooral medicijnen kunnen gebruiken. Ook kan volgens Artsen zonder Grenzen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg meer gedaan worden.

Het team heeft onder meer de situatie in de provincie Al Haouz bekeken en is ook naar enkele afgelegen dorpen geweest in de provincie Chichaoua. In de dorpen Amizmiz, Tahanaout en Tafingoult zijn onder meer medicijnen uitgedeeld. Het hulpverleningsteam zag in Amizmiz, vlak bij het epicentrum, dat een kleine kliniek ongeveer 350 mensen heeft behandeld. 75 van hen met ernstigere verwondingen zijn doorverwezen naar Marrakech.

De Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, en het Marokkaanse leger hebben volgens Artsen zonder Grenzen de afgelopen dagen bergen werk verzet. Er wordt water, voedsel en matrassen uitgedeeld, zodat de mensen buiten kunnen slapen. Ook zijn in de verwoeste dorpen veel reddingswerkers aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer