Grotverkenner Turkije: was bijna dood, maar ben weer op de been
De Amerikaan die op bijna een kilometer diepte vastzit in een grot in Turkije maakt het naar eigen zeggen naar omstandigheden goed, nadat hij aanvankelijk balanceerde op het randje van de dood. De 40-jarige Mark Dickey bevindt zich al bijna een week onder de grond nadat hij getroffen werd door inwendige bloedingen. Het zal volgens reddingswerkers nog wel even duren voor hij weer bovengronds kan komen.
Dickey vertelt in een videoboodschap dat hij moet wachten op informatie van de reddingswerkers. Te zien is dat hij in de donkere grot een klein kampementje heeft opgezet en dat er iemand bij hem is. Volgens de speleoloog duurt het in de ingewikkelde gangenstelsels zo een of twee dagen om een boodschap van de buitenwereld te ontvangen en beantwoorden.
„Zoals je kan zien ben ik op de been, bij kennis en in staat om te praten, maar ik ben van binnen nog niet genezen. Ik heb dus veel hulp nodig om hieruit te komen”, aldus Dickey. Er zijn zo’n 150 reddingswerkers uit Turkije en het buitenland betrokken bij de reddingsoperatie. De Amerikaan zegt ernaar uit te zien om al die mensen straks te zien. In de speleologie „zorgen we voor elkaar”, zo zegt hij.
Dickey bedankt in zijn filmpje ook de mensen die hem geholpen hebben en steunen. „Ik weet niet precies wat er zoal gebeurd is, maar ik weet wel dat de snelle reactie van de Turkse overheid om de medische hulpmiddelen te sturen die ik nodig had naar mijn overtuiging mijn leven hebben gered.”
De reddingsoperatie is opgedeeld in zeven delen, waarbij ieder deel geleid wordt door een eigen reddingsteam uit een ander land. Volgens de Turkse reddingsdienst AFAD is dat nodig vanwege de complexiteit van de operatie. Speleologen die goed ter been zijn, doen er volgens AFAD-chef Recep Salci twaalf uur over om beneden te komen en zestien uur om weer naar boven te klimmen. Gezien de gezondheidssituatie van Dickey kost het waarschijnlijk dagen om hem naar boven te halen. Hij wordt daarbij begeleid door drie artsen. Ook worden explosieven gebruikt om de doorgang te verbreden.