Buitenland
Aanhoudingen in Cuba na ronselen mannen voor Russische leger

In Cuba zijn zeventien arrestaties verricht in het onderzoek naar het ronselen van jonge mannen voor het Russische leger in Oekraïne. Zij worden verdacht van onder meer mensenhandel, vechten als een huursoldaat en vijandige acties tegen een buitenlandse staat.

ANP

Cuba maakte deze week bekend een netwerk van mensenhandelaren te hebben ontdekt dat Cubanen voor het het Russische leger ronselt in zowel Rusland als Cuba en deze groep te gaan ontmantelen. Het is niet duidelijk wie achter dit netwerk zit. De verdachten kunnen volgens de Cubaanse aanklager tot dertig jaar cel, levenslang of de doodstraf krijgen, afhankelijk van de aanklachten.

Rusland onderhoudt goede banden met Cuba en geldt als een bestemming voor Cubanen die op zoek zijn naar een betere economische toekomst. Buitenlanders die zich bij het Russische leger aansluiten, kunnen sinds vorig jaar versneld de Russische nationaliteit krijgen. Een Russische krant berichtte in mei dat meerdere Cubanen hiervoor hadden gekozen en als soldaten naar Oekraïne waren gestuurd.

„Cuba maakt geen onderdeel uit van de oorlog in Oekraïne”, benadrukte het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder. „Cuba treedt op en zal optreden tegen iedereen die deelneemt aan mensenhandel met als doel Cubaanse burgers als huurlingen te rekruteren om wapens te gebruiken tegen welk land dan ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer