Economie

TNO: minder gas opgepompt dan verwacht, meer investeringen nodig

Nederland heeft vorig jaar een stuk minder gas opgepompt dan de bedoeling was. Volgens onderzoek van TNO viel de gasproductie 8 procent lager uit dan verwacht. Ook de toekomstige jaarlijkse productie valt waarschijnlijk lager uit dan voorzien. Nederland wordt hierdoor nog afhankelijker van aardgas uit het buitenland, waardoor de gasprijs verder omhooggaat.

ANP
7 September 2023 08:30Gewijzigd op 7 September 2023 10:39

Een mogelijke oorzaak is dat Nederland minder aantrekkelijk is geworden voor investeringen van de olie- en gasindustrie door aanvullende belastingen. Ook zijn er mogelijk minder nieuwe projecten door „maatschappelijke weerstand tegen gaswinning” op land en op zee. „Daarbij is er weinig politiek draagvlak voor gaswinning”, stelt René Peters, directeur gastechnologie bij de onderzoeksinstelling.

Volgens TNO bedroeg de gasproductie vorig jaar 11 miljard kubieke meter, terwijl gasbedrijven 12 miljard hadden verwacht. Daarbij hebben de gasproducenten de verwachte resterende gasproductie uit aangetoonde velden over de komende jaren met 24 miljard kubieke meter naar beneden bijgesteld. De gasvoorraad over het afgelopen jaar daalde van 131 naar 97 miljard kubieke meter.

De overheid kwam vorig jaar met een plan om meer gas te winnen in de Noordzee om het gemis van de Russische gasimport te compenseren. „De verwachting was dat het aantal boringen om nieuwe gasvelden te vinden fors zou stijgen, maar dit is uitgebleven. Om de beoogde versnelling te bereiken zijn acht putten per jaar nodig en dus investeringen in nieuwe gasprojecten”, concludeert TNO.

Volgens Peters komt er van het versnellingsplan weinig terecht. „We zien weinig activiteiten bij zowel de olie- en gasbedrijven als bij de overheid om de gaswinning te versnellen. Er worden minder boringen gedaan dan nodig is.”

Historisch werd er volgens hem altijd jaarlijks zo’n 1 miljard euro geïnvesteerd in de Noordzee. „Maar dat is de laatste jaren al lang niet meer zo. Dat is nu gedaald tot een paar honderd miljoen”, stelt de directeur.

Nederland is nu voor 70 procent afhankelijk van import. Naar verwachting loopt dit over tien jaar op tot tussen de 80 en 90 procent.

Een belangrijk nadeel hiervan is dat de inkomsten uit gaswinning voor de overheid dalen. „Er moet meer geld uitgegeven worden om gas te importeren en we verliezen hiermee werkgelegenheid.” Ook is het slechter voor het klimaat. „De C02-uitstoot van geïmporteerd gas is zo’n 30 procent hoger dan gas uit de Noordzee. Dat komt mede doordat het over grote afstanden vervoerd moet worden en vloeibaar gemaakt moet worden”, aldus Peters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer