Koopwoning nog steeds onbetaalbaar voor alleenstaande en eenverdiener
Het blijft voor alleenstaanden bijkans onmogelijk om een hypotheek voor een woning te krijgen. Dat meldde De Hypotheker donderdag. Dat geldt evengoed voor eenverdieners.
Niet meer dan 1,1 procent van het totale huizenaanbod is volgens De Hypotheker toegankelijk voor alleenstaanden. Wie tot deze groep behoort en een modaal inkomen verdient, heeft voor het tweede jaar op rij vrijwel geen kans om een betaalbare koopwoning te vinden, stelt de hypotheekadviseur. „De situatie voor Jan Modaal is nauwelijks veranderd doordat de gestegen hypotheekrente de inkomensstijging tenietdoet.”
Volgens hypotheekadviseur André van Luijk uit Rotterdam kampen eenverdieners in beginsel met hetzelfde probleem. „Een alleenstaande met een jaarsalaris van 60.000 euro kan precies hetzelfde bedrag voor een woning lenen als een eenverdiener die precies hetzelfde verdient.”
Gezinssituatie
Bij een hypotheekaanvraag kijkt de bank volgens Van Luijk niet naar de gezinssituatie. Die vlieger gaat wel op bij het verstrekken van een consumptief krediet; een gezin met kinderen kan dan minder lenen dan een alleenstaande omdat de bank rekening houdt met de kosten voor levensonderhoud. „Maar een eenverdienersgezin dat een huis wil kopen, staat er dus niet slechter voor dan een alleenstaande.”
Het komt in de reformatorische gezindte niet vaak voor dat een eenverdiener als starter een woning koopt, weet Van Luijk „In onze achterban stopt de vrouw pas met werken, of gaat ze minder werken, na het kopen van een eerste huis. Als het gezin vervolgens wil verhuizen, hebben ze vaak een overwaarde die het weggevallen inkomen van de vrouw compenseert.”
De situatie is anders als een eenverdienersgezin van een huur- naar een koopwoning wil, maar ook dat komt bij reformatorische christenen niet vaak voor, stelt Van Luijk. „De koopbehoefte ligt bij hen bovengemiddeld hoog. Ik schat dat negen op de tien gezinnen in onze achterban een koopwoning heeft.”
De situatie voor tweeverdieners met een modaal inkomen is wel duidelijk verbeterd in vergelijking met vorig jaar. „Terwijl in 2022 slechts 20,2 procent van de te koop staande woningen voor hen beschikbaar was, is dat nu 24,4 procent”, stelt De Hypotheker vast.
Zeeland
Het modale inkomen is door het Centraal Planbureau (CPB) voor dit jaar vastgesteld op 41.500 euro. Met zo’n salaris kun je als alleenstaande bij een gemiddelde tienjaarsrente van 4,3 procent een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro.
Voor dat geld maken singles de meeste kans om een woning te vinden in Groningen, waar 7 procent van het totale woningaanbod voor deze groep huizenkopers beschikbaar is. Limburg, Friesland en Zeeland volgen met percentages van rond de 4 procent.
In de grote steden is het aanbod voor alleenstaanden vrijwel opgedroogd. „In Flevoland (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) zijn de vooruitzichten voor alleenstaanden het minst positief”, stelt De Hypotheker.