Ook nieuwe Unilever-topman krijgt klimaatprotest voor de kiezen
Ook de nieuwe topman van Unilever, Fernando Fernandez, heeft op de aandeelhoudersvergadering kritische vragen gekregen over het klimaatbeleid van het bedrijf. Aanhangers van Milieudefensie Jong verlieten uiteindelijk de zaal uit protest tegen de antwoorden over het klimaatbeleid.
Aandeelhouders van de milieubeweging uitten kritiek op de belofte van de Knorr- en Dove-maker om in 2039 klimaatneutraal te zijn. Concrete ingrepen om dit te bereiken zijn nog niet bekend. Milieudefensie stelt dat Unilever niet in lijn handelt met het klimaatverdrag van Parijs.
Ze vroegen herhaaldelijk of Unilever belooft de CO2-uitstoot voor 2030 met bijna de helft te verminderen vergeleken met 2019. Vlak voor het einde van de vergadering verlieten de ongeveer twintig aanhangers van Milieudefensie de zaal, terwijl ze „klimaatrechtvaardigheid, nu!” riepen.
Unilever-bestuurders stelden dat de duurzaamheidsdoelen van het was- en levensmiddelenconcern tot de meest ambitieuze in de sector behoren. Tegelijkertijd erkende voorzitter Ian Meakins dat de doelen die de Knorr- en Axe-verkoper zich stelt „erg krap zullen worden”. Hij probeerde toehoorders ervan te overtuigen dat het bedrijf duurzaamheidsdoelen een centrale plek geeft in de bedrijfsstrategie.
Een vertegenwoordiger van vermogensbeheerder Robeco en grote Nederlandse pensioenfondsen was daar bezorgd over. Fernandez, die dit jaar plots werd aangewezen als vervanger van Hein Schumacher, predikt dat omzetgroei, een focus op de best presterende merken en de belangrijkste merken de absolute prioriteit hebben. „De vorige topman herijkte de duurzaamheidsdoelen. Kun je beloven dat duurzaamheid niet ten koste van groei gaat?”, aldus de vertegenwoordiger
Fernandez herhaalde het eerdere betoog dat Unilever zich nu beperkt tot vier kernthema’s voor duurzaamheid waar het concern de grootste vooruitgang boekt, namelijk klimaat, natuur, plastic en leefbare lonen. De hoogte van de bonus voor bestuurders hangt deels af van de prestaties op dat vlak, benadrukte Unilever.
In zijn jaarverslag meldde het bedrijf overigens dat de CO2-uitstoot vorig jaar 6 procent is gestegen. Dat kwam vooral door hogere uitstoot die gepaard gaat met de materialen die het concern inkoopt en het feit dat er meer producten werden verkocht.