Binnenland

„Veevoersector rommelt met voer”

De Nederlandse veevoersector rommelt met het veevoer. Door afvalstoffen van bijvoorbeeld diergeneesmiddelen door het voer te mengen, zetten de voederproducenten de veiligheid van voedsel op het spel. De politie vermoedt dat de overtredingen structureel zijn. PvdA en SP riepen verantwoordelijk minister Donner van Justitie maandag onmiddellijk op het matje.

Van onze redacteuren
1 February 2005 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:10
De Nederlandse veevoersector rommelt met het veevoer, aldus het rapport ”Inventarisatie milieucriminaliteit” van de landelijke recherche. Foto RD
De Nederlandse veevoersector rommelt met het veevoer, aldus het rapport ”Inventarisatie milieucriminaliteit” van de landelijke recherche. Foto RD

De aantijgingen staan in het rapport ”Inventarisatie milieucriminaliteit” van de landelijke recherche. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier kreeg het vertrouwelijke rapport in handen en maakte het maandag openbaar op haar website.

Minister Donner weigerde in december nog het rapport te publiceren, ondanks een verzoek daartoe vanuit de Tweede Kamer. Publicatie ervan zou „schade toebrengen aan opsporingsbelangen”, aldus de bewindsman. In een brief aan de Kamer schreef Donner dat openbaarmaking als gevolg zou kunnen hebben „dat strafrechtelijke vervolging in zaken waarin deze opportuun zou zijn, niet meer haalbaar is.”

Uit de brief van Donner blijkt volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie dat „de zaak serieus wordt genomen” door het departement. Zo erkent de bewindsman dat de omvang van de zware milieucriminaliteit waarschijnlijk „groter is dan wordt aangenomen.” Door de aangescherpte aanpak, die vorig jaar is gestart, zullen de opsporing en de vervolging van zware milieucriminaliteit nog verbeteren, aldus de woordvoerder.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Informatie en Opsporingsdienst (IOD) van het ministerie van VROM onderzochten de omvang en de ernst van de milieucriminaliteit in Nederland. De onderzoekers namen 43 zaken tussen 2001 en 2003 onder de loep en menen dat „ernstige overtredingen” binnen de veevoersector aan de orde van de dag zijn. In het rapport dat maandag openbaar kwam, wordt gerept van „organisatiecriminaliteit en ketencriminaliteit.” In het stuk wordt de varkenssector „een van de grootste afvalverwerkers van Nederland” genoemd.

Het oordeel van de KLPD en de opsporingsdienst van VROM over de veevoersector is klip en klaar. Het MPA-hormoonschandaal, waarmee de varkenshouderij enkele jaren geleden te maken kreeg, is volgens het rapport „slechts een van de vele voorbeelden van malversaties” in de voederhandel.

Het „wegmengen” van allerhande afvalstoffen is „bijzonder lucratief.” In de MPA-zaak werd varkensvoer vermengd met hormoonhoudende glucose. Die was afkomstig van een bedrijf in België, dat het op zijn beurt kreeg geleverd door een farmaceutische firma in Ierland.

Afvalverwijderingsbedrijven lappen de milieuregels vaak doelbewust aan hun laars. „Valsheid in geschrifte en fraude zijn dan ook meer regel dan uitzondering”, aldus het rapport.

Zonder risico zijn deze praktijken niet. In meer dan tweederde van de gevallen was volgens de onderzoekers de volksgezondheid in het geding. In 42 procent van de gevallen zijn ook buitenlandse handelaren en bedrijven erbij betrokken. Bestrijding van deze „criminaliteit” wordt daardoor „bemoeilijkt.” In 24 van 43 zaken blijkt ook de integriteit van bestuurders en milieu- inspecteurs niet helemaal in de haak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer