Binnenland

Amsterdam ArenA decor terreuroefening

De Amsterdam ArenA vormt op 6 april het decor voor een grootscheepse crisisoefening, getiteld Bonfire. Het voetbalstadion, dat op dat moment bomvol mensen zit, is het doelwit van een terreuraanslag. Dat liet het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de oefening samen met de gemeente Amsterdam organiseert, dinsdag weten.

ANP
1 February 2005 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:10

De regering en de bestuurders van Amsterdam nemen deel aan de oefening. Zij beslissen over de aanpak van de ramp en sturen de hulpdiensten aan. Over het precieze scenario van de terreuraanslag willen de organisatoren nog niets kwijt.

In totaal doen ongeveer 2000 bestuurders uit Den Haag en Amsterdam en de provincie Noord–Holland, hulpverleners en medewerkers van beveiligings–, inlichtingen– en communicatiediensten aan de oefening mee. Het grote aantal deelnemers aan de oefening is uniek. Nooit eerder werkten hierbij zoveel instanties, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau, samen.

Om het stadion te vullen zoeken de organisatoren nog eens ongeveer 10.000 mensen die de rol van slachtoffer moeten aannemen in het publiek. Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen mensen zich niet zelf aanmelden, maar benaderen de deelnemende instanties groepen studenten of bijvoorbeeld vrijwilligers van het Rode Kruis. Voor zover bekend heeft de oefening geen gevolgen voor het openbaar vervoer in de omgeving, aldus de zegsman.

Hoewel de oefening beslag legt op de capaciteit van de hulpverleningsdiensten, blijft een normale inzet gewaarborgd. Bij grote calamiteiten kan de oefening worden afgeblazen, liet het ministerie weten.

Omwonenden, bedrijven en publiek ondervinden vermoedelijk overlast van de oefening, omdat het gebied rond de ArenA dichtgaat. Alle woningen en bedrijven in de buurt blijven zo goed mogelijk bereikbaar. De organisatoren willen van tevoren zoveel mogelijk mensen en organisaties op de hoogte brengen, zodat niemand ongerust raakt door de massaal opgezette oefening.

De gemeente Amsterdam heeft verder een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld waar mensen informatie kunnen krijgen (020–6241111). Ook is er een speciale website opgezet.

Het idee voor de oefening kwam na de aanslagen op 11 maart vorig jaar in Madrid. Die ramp onderstreepte maar weer eens het besef dat zogeheten ’soft targets’, plaatsen waar veel mensen bijeen zijn zoals treinstations, grote winkelcentra of grote publieksevenementen, een groot risico voor terreur vormen. Buiten de reguliere veiligheidsvoorzieningen bestaan hiervoor nog geen speciale maatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer