Binnenland

CDA-lijsttrekker Bontenbal ziet ideologische vaagheid bij BBB

Het is onduidelijk waar de BoerBurgerBeweging (BBB) ideologisch voor staat, vindt lijsttrekker Henri Bontenbal van het CDA. Hij wijst erop dat deze electorale concurrent bestaat uit oud-politici van uiteenlopende partijen en voorvrouw Caroline van der Plas zich bovendien heeft uitgesproken voor een coalitie met de SP. „Hoe ga je een liberaal en een socialist straks in een fractie laten praten over marktwerking in de zorg, over voltooid levenseinde?”, zegt de lijsttrekker in De Ongelooflijke Podcast.

ANP
4 September 2023 00:32

„Dat zijn allemaal zulke grote thema’s waar ideologie ertoe doet. Ik moet het nog zien”, beantwoordt Bontenbal zijn eigen vraag. De BBB typeert hij als „heel erg one-issue”. Hij denkt dat veel kiezers vatbaar zijn voor het christendemocratische verhaal dat zijn partij uitdraagt. „Mensen hunkeren naar gemeenschap, mensen hunkeren naar gezien worden”, zegt hij. „Dat is ook waarom er zoveel onbehagen is.”

In de peilingen staat het CDA er historisch slecht voor. De partij haalde bij de vorige verkiezingen vijftien zetels en gaat volgens I&O Research terug naar drie als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Kiezers trekken onder meer naar BBB en Nieuw Sociaal Contract (NSC), dat onlangs is opgericht door oud-CDA’er Pieter Omtzigt. Beide partijen profileren zich op christendemocratische waarden als gemeenschapszin, waarvan het CDA traditioneel de vertolker is.

Te gast bij Buitenhof zegt Bontenbal dat zijn partij de laatste jaren te veel heeft „meebewogen met het neoliberale marktdenken” en daarvoor nu de prijs betaalt. Het CDA moet „gewoon terug naar zijn oude verhaal van waarden, normen, gemeenschapszin, fatsoen, omzien naar elkaar”, bepleit de politicus, die zich niet blind wil staren op peilingen.

In NSC herkent Bontenbal meer het christendemocratische gedachtengoed. „Maar dat is ook niet gek”, vindt de lijsttrekker, omdat Omtzigt jarenlang Kamerlid was voor het CDA en veel oud-CDA’ers zich bij zijn nieuwe partij hebben aangesloten. „Ik zou altijd zeggen: kies dan voor het origineel”, zegt Bontenbal in de eerdergenoemde podcast.

Daar voegt de lijsttrekker aan toe dat Omtzigt wat hem betreft te negatief is over de politieke bestuurscultuur. De overheid doet namelijk veel wel goed en het vertrouwen hierin ligt in Nederland hoog vergeleken met de rest van Europa, redeneert hij. „Er zijn natuurlijk dingen gruwelijk misgegaan, mensen zijn vermalen”, zegt Bontenbal. „Dat verhaal mag niet doorslaan naar: alles is mis en we moeten het opnieuw doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer