Toekomst van fondsen voor stikstof en klimaat onzeker
Welke thema’s behandelt het parlement de komende tijd nog wel, en welke voorlopig niet meer? Een greep uit belangrijke onderwerpen die wellicht de ijskast ingaan tot de komst van een nieuw kabinet.
Nee, echt niet alles in politiek Den Haag zal straks stilvallen. De steun aan Oekraïne gaat door en ook de hersteloperaties als gevolg van de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen worden ongetwijfeld gecontinueerd. Veel langer is het lijstje met zekerheden echter niet.
De vijftien politieke commissies van de Tweede Kamer buigen zich komende week over de vraag waar nog wel en niet over gesproken zou moeten worden. Wetten, initiatiefnota’s, brieven van ministers, geplande debatten; sommige commissies moeten een flinke lijst doorakkeren. Afsluitend is er op 12 september een plenaire stemming.
Op het gebied van stikstof zullen naar verwachting weinig stappen meer worden gezet. De Tweede Kamer stemde in met het oprichten van een fonds voor natuur en stikstof à 24,3 miljard euro. Of dit fonds ook door de Eerste Kamer kon worden geloodst, was al hoogst onzeker. Mogelijk belandt het nu op de lijst van controversiële onderwerpen, want ook senatoren kunnen politieke kwesties parkeren.
De uitkoopregelingen voor boeren die recent zijn opengesteld, kunnen doorgaan. Wel moet hiervoor nog geld worden vrijgemaakt. Ook zal de Tweede Kamer Van der Wal vermoedelijk niet beletten om andere regelingen voor boeren te maken, bijvoorbeeld voor bedrijfsverplaatsing. De vervroeging van het centrale stikstofdoel van 2035 naar 2030, zoals de coalitie overeenkwam, was al onzeker; vermoedelijk zal die er nu nooit meer komen.
De Tweede Kamer moet ook beslissen hoe om te gaan met de Energiewet. Die is van belang om procedures te versnellen en de overbelasting van het electriciteitsnetwerk beter te kunnen aanpakken. De Eerste Kamer staat voor de afweging hoe om te gaan met de goedkeuringswet voor het Klimaatfonds. Daarin gaat een bedrag om van zo’n 35 miljard. Ook het thema kernenergie kan stil komen te liggen.
Een andere politiek gevoelig onderwerp is asiel en dan met name de zogenoemde spreidingswet, waarmee de landelijke overheid gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen. Het is vrijwel zeker dat dit wetsvoorstel voorlopig niet zal worden behandeld. Ook over een ander heet hangijzer, de voorgenomen krimp van Schiphol, is het laatste woord nog niet gezegd.
De ChristenUnie zal er ongetwijfeld op aandringen dat het kabinet doorgaat met de Wet regulering sekswerk, die van belang is om misstanden in de seksbranche beter te kunnen bestrijden. Of dat gebeurt, is echter twijfelachtig.
In het coalitieakkoord hadden VVD, D66, CDA en CU afgesproken door te gaan met de behandeling van voorstellen voor „een goede regeling voor draagmoederschap”. CU-leider Bikker zei woensdag echter dat een in juni aangekondigde regeling daarvoor wat haar betreft in de ijskast moet worden gezet. Ook de SGP is daar voorstander van.
De SGP wil bovendien dat de Tweede Kamer medisch-ethische onderwerpen controversieel verklaart, laat een woordvoerder weten. Daaronder schaart de partij in elk geval de regeling voor levensbeëindiging van kinderen onder de twaalf jaar.
Ook het debat over de omstreden wijziging van de Transgenderwet zou op de lange baan geschoven kunnen worden. Dit voorstel moet het wijzigen van iemands geslachtsregistratie bij de burgerlijke stand vergemakkelijken.
Ook initiatiefwetsvoorstellen van Tweede Kamerleden kunnen op de lange baan worden geschoven. Het gaat dan bijvoorbeeld om het initiatiefwetsvoorstel voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat afkomstig is van onder meer de CU.