Kremlin: voedseltekorten in Afrika niet veroorzaakt door Rusland
Voedseltekorten in Afrika hebben niets met Rusland te maken, zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Rusland is een betrouwbare leverancier van graan, ondanks obstakels die zijn opgeworpen door de Verenigde Staten en de Europese Unie, stelt Peskov. Hij zei ook dat Turkije nog niet heeft ingestemd met een Russisch plan voor graanexport via dat land aan arme landen.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan is donderdag in Moskou voor gesprekken met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Zij bespreken ook het Russische plan dat is gepresenteerd als alternatief voor de beëindigde graandeal, die met hulp van Turkije in 2022 tot stand kwam. Door die verlopen overeenkomst kon Oekraïens graan worden geëxporteerd over de Zwarte Zee, ondanks de oorlog. Rusland trok zich in juli terug uit de deal en Turkije probeert deze sindsdien weer op de rails te krijgen.
Het alternatieve plan van Rusland zou betekenen dat het land graan naar Turkije stuurt, met financiële hulp van Qatar. Het graan zou vervolgens via Turkije naar landen in nood kunnen worden gestuurd. Het einde van de graandeal kan volgens de Verenigde Naties leiden tot prijsstijgingen en tekorten, omdat daardoor de belangrijke Oekraïense graanexport nagenoeg onmogelijk werd.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin zien elkaar volgens Turkse bronnen maandag in het Russische Sotsji, aan de Zwarte Zee. Ook dan zal weer over de graandeal worden gesproken.