Expert: studentenpact mist uitvoering en opvolging
Het studentenpact seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is „zorgvuldig en zeer praktisch”, maar mist opvolging en uitvoering van de concrete tips die in het pact staan. Dat zegt Laura Adèr, oprichter van Fairspace, een organisatie die onder meer trainingen over een veilige werkomgeving geeft aan bijvoorbeeld studentenverenigingen.
Regeringscommissaris Mariëtte Hamer en elf belangenclubs van onder meer studenten op hogescholen, universiteiten en mbo-opleidingen ondertekenen donderdag een pact van dertig afspraken. Zo komt het aanstellen van een vertrouwenspersoon aan bod, maar ook goede voorbereiding op meldingen van een strafbaar feit als een verkrachting of aanranding.
Volgens Adèr is het pact wel „het meest uitgebreide tot nu toe”, maar mist het een „stok achter de deur” zodat verenigingen, onderwijsinstellingen en gemeenten aan de slag gaan met het pact. Volgens de Fairspace-oprichter zou het pact nog sterker zijn als er geld komt of advies over hoe dit thema op te nemen in budgetten om de voorgestelde acties uit te voeren en te monitoren of deze acties werken.
Gemeenten en studentenverenigingen zouden een potje met geld moeten krijgen voor de uitvoering, via bijvoorbeeld sponsoring vanuit bedrijven of studentenkroegen. „Wij weten uit ervaring dat zeker bij studentenclubs erg weinig geld is of behoefte aan geld uitgeven op dit thema.”
Als voorbeeld noemt Adèr dat er ‘verzamel feedback en evalueer’ in het pact staat. „Dat zou sterker mogen, waar evalueer je dan op? Op het aantal meldingen dat omlaag gaat of is het een goed teken als de meldingen omhoog gaan omdat het thema meer leeft? Hoe zit het met het algemene gevoel van veiligheid? Hoe vaak is naar instanties doorverwezen? Hoe groot is het vertrouwen van leden in de vereniging? Dat zouden allemaal indicatoren kunnen zijn om op te evalueren.”
Het pact is ondertekend door onder meer studentenvakbond LSVb en verenigingen Virgiel en DSB uit Delft en L.S.V. Minerva uit Leiden. Andere studentenorganisaties kunnen zich via de website van het pact aanmelden om aan te sluiten. „Maar wat betekent dat dan? Aansluiting zegt weinig over in hoeverre een vereniging met het pact aan de slag gaat. Die vraagt blijft staan”, zegt Adèr.