Driekwart ondernemers kampt met tekort aan personeel
Ruim driekwart van de ondernemers had in juli te maken met een tekort aan personeel. Vier op de tien geven daarbij aan dat dit de grootste belemmering vormt bij het runnen van hun bedrijf.
Dat bleek donderdag uit de zogeheten conjunctuurenquête van statistiekbureau CBS, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.
Sinds medio 2021, toen de meeste coronabeperkingen kwamen te vervallen, is het aantal ondernemers dat het personeelstekort als grootste belemmering ziet, snel opgelopen. Het hoogtepunt lag aan het begin van het derde kwartaal vorig jaar, toen bijna 48 procent van de ondernemers het tekort als belangrijkste belemmering zag. Sindsdien is het afgenomen. Vooral de horeca, zakelijke dienstverlening en vervoer en opslag ervaren de hinder.
Voor de meeste ondernemers is de hogere werkdruk het voornaamste gevolg van het tekort aan personeel. Ruim een derde van hen geeft aan dat de werkdruk is toegenomen, constateert het CBS. Dat geldt met name voor de detailhandel, waar 54 procent van de ondernemers deze ervaring heeft. Horecaondernemers zien de gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt binnen hun sector.
Bedrijven ervaren verschillende belemmeringen bij het zoeken van personeel. Er zijn niet alleen weinig werkzoekenden maar onder meer de autohandel en -reparatie en de industrie wijzen op een gebrek aan gekwalificeerde mensen. De horeca en detailhandel zien mogelijke arbeidskrachten relatief vaak kiezen voor andere sectoren. Verder meldt een op de tien bedrijven dat potentiële werknemers hogere eisen stellen dan het bedrijf kan of wil bieden.