Binnenland

Discriminatiecoördinator verwacht meer rechtszaken na uitspraak moskee

Meer burgers zullen naar de rechter stappen bij vermoeden van institutioneel racisme. Dat verwacht de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) nu de Haagse As-Soennah-moskee een rechtszaak tegen de Belastingdienst heeft gewonnen.

Redactie binnenland
24 August 2023 10:14
Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh. beeld ANP, Phil Nijhuis
Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh. beeld ANP, Phil Nijhuis

NCDR Rabin Baldewsingh zegt het belangrijk te vinden dat mensen de juridische weg bewandelen. „Het zelflerend vermogen van bestuurlijk Nederland” is volgens hem niet optimaal.

De Stichting As-Soennah spande een zaak aan vanwege een onderzoek van de fiscus naar mogelijk gesjoemel met geld. De stichting verloor in 2018 haar ANBI-status. Volgens de rechter is het mogelijk dat de islamitische achtergrond van de stichting een rol speelde bij het onderzoek. De religieuze organisatie krijgt haar ANBI-status terug.

Volgens Baldewsingh bevestigt de zaak „opnieuw het gevoel dat moslims al jaren hebben, namelijk dat ze in onze samenleving gezien worden als bedreiging”. Vorig jaar april bleek de Belastingdienst selectiecriteria te gebruiken om mogelijke fraudeurs op te sporen. Het ging bijvoorbeeld om nationaliteit en soms ook donaties aan moskeeën.

Moskeekoepels zien in de uitspraak van de rechter over de Stichting As-Soennah hun veronderstellingen bevestigd. De koepels vermoedden al dat de Belastingdienst moskeeën wantrouwde, staat in een verklaring van K7, een samenwerkingsverband van moskeekoepels, dat ruim tweehonderd islamitische gebedshuizen in Nederland vertegenwoordigt.

„Moskeeën worden doelbewust door de Belastingdienst uitgekozen als doelwit van zogenaamde fraudeonderzoeken”, zeggen de koepels, waaronder ook As-Soennah valt. Volgens de moskeeën staat het voorval bij het Haagse gebedshuis niet op zichzelf. „Deze vorm van staatsislamofobie raakt alle islamitische organisaties in Nederland.”

Ook voor het Contactorgaan Moslims en Overheid, een samenwerkingsverband van ruim 380 moskeeën en tien moskeekoepels, is de uitspraak een bevestiging van het gevoel dat veel moslims hebben. „Vooral moskeeën met een ANBI-status, maar ook mensen die donaties doen aan moskeeën, krijgen vaker extra controles van de Belastingdienst, hoor ik vanuit onze achterban”, zegt voorzitter Mushin Köktas.

Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Belastingdienst wil op basis van een uitspraak van de rechter over As-Soennah nog geen conclusies trekken. Hij wil verder niet op de zaak ingaan, want die is nog onder de rechter. De overheid overweegt hoger beroep.

Stephan van Baarle, DENK-fractievoorzitter DENK in de Tweede Kamer, heeft Kamervragen aangekondigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer