Oud-president Donald Trump geeft zich aan in Georgia
Oud-president Donald Trump heeft aangekondigd zich donderdag aan te geven in Georgia. Hij wordt in die Amerikaanse staat met achttien medeverdachten strafrechtelijk vervolgd voor pogingen zijn nederlaag teruggedraaid te krijgen na de presidentsverkiezingen van 2020.
De 77-jarige Trump meldt zich naar verwachting bij een beruchte gevangenis in Atlanta, de Fulton County Jail. Het is gebruikelijk om daarbij vingerafdrukken af te nemen en een foto (‘mugshot’) van de verdachte te nemen. De autoriteiten vonden dat laatste in andere strafzaken tegen de oud-president niet nodig, maar het is de vraag of opnieuw een uitzondering wordt gemaakt.
Trump kreeg dit jaar als eerste oud-president te maken met strafrechtelijke vervolging. Er lopen vier strafzaken tegen hem. Toch wordt hij nog steeds gezien als favoriet om namens de Republikeinse Partij mee te doen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar.
Dat leidt in de VS tot veel discussie over de mogelijkheden die Trump zou hebben om onder zijn juridische problemen uit te komen als hij herkozen wordt als president. Hij zou in sommige gevallen kunnen proberen zichzelf gratie te geven, maar in Georgia is dat geen optie. Dat komt doordat die strafzaak wordt behandeld door het rechtssysteem van de staat zelf. De president kan er als hoofd van de landelijke overheid geen straffen kwijtschelden.
Justitie in Georgia verwijt Trump en zijn medeverdachten een crimineel complot te hebben georganiseerd om zijn verkiezingsnederlaag ongedaan te maken. Aanklagers gebruiken een antimaffiawet om de groep te vervolgen: de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, beter bekend als RICO. Daar kunnen verdachten mee worden aangepakt die samenwerken om een crimineel doel te bereiken.
Er liggen in totaal 41 aanklachten tegen de verdachten. Die hebben betrekking op allerlei strafbare feiten, zoals het verspreiden van onjuiste informatie over verkiezingsfraude. Ook zou een stembureaumedewerkster zijn lastiggevallen en onderzochten medestanders van Trump eigenhandig stemapparatuur in Coffee County.
Andere aanklachten draaien om het creëren van valse lijsten met kiesmannen. Die moesten Trump aanwijzen als verkiezingswinnaar in Georgia, waar hij eigenlijk nipt had verloren van de Democraat Joe Biden. Aanklagers zeggen dat de verdachten zoiets ook probeerden in andere staten.
Daarbij zou als uitleg zijn gegeven dat die verklaringen nodig zouden zijn als eenmaal was aangetoond dat Biden door fraude had gewonnen. Dat bewijs kwam er niet, maar er zou alsnog zijn geprobeerd om de lijsten met de nepkiesmannen te gebruiken.
In de VS kiezen burgers de president niet rechtstreeks. Ze mogen wel stemmen, maar daarna zijn het de kiesmannen die namens de verschillende staten een president moeten aanwijzen. In de grondwet staat echter niet expliciet dat ze ook de kandidaat moeten steunen die meeste stemmen heeft gekregen in hun staat, al is dat wel de verwachting.