Beroepsvereniging zorg wil af van lesgeld om personeel te trekken
Het les- en collegegeld voor leerlingen van zorgopleidingen moet worden afgeschaft, schrijft de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN met het oog op de komende Kamerverkiezingen in een manifest. De maatregel zou tot meer nieuw personeel moeten leiden, dat mede door de vergrijzing hard nodig is.
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten moeten ook meer de leiding krijgen in de zorg. „Dat betekent een stap terug voor managers naar een ondersteunende rol”, zegt de organisatie op de eigen site. „Er moeten meer mensen in dan aan de zorg werken, die verhouding is nu scheef”, zegt V&VN-bestuurder Jaap Kappert.
„Ook zal er flink moeten worden geïnvesteerd in opleidingsplekken en stages. Geef de studenten tijdens de stages in elk geval het minimum (jeugd)loon en goede begeleiding”, betoogt hij. V&VN wil verder een halvering van de registratielast voor werknemers in vier jaar tijd.
De MBO Raad heeft vragen bij de haalbaarheid van het afschaffen van les- en collegegeld. „Naast dat het de samenleving veel geld kost en ‘gratis geld niet bestaat’, tornt het indirect aan de keuzevrijheid van onze studenten. Iedere student moet een opleiding kunnen kiezen die past bij zijn of haar kwaliteiten en voorkeuren en niet op basis van enkel een financiële prikkel. Daarbij kampt niet alleen de zorg, maar bijna iedere sector in Nederland met tekorten. Het gratis maken van opleidingen in de ene sector, kan ervoor zorgen dat andere sectoren ook vragen om dezelfde maatregel”, schrijft de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs op haar site.