Economieuitbreiding geldmaat

Geldmaat breidt eigen net winkels met geldautomaten verder uit

Geldmaat opent meer Geldmaatwinkels in binnensteden en winkelcentra. De geldautomatenbeheerder heeft er eind dit jaar 27 en werkt toe naar zo’n 70.

Jan Kas
19 August 2023 17:28Gewijzigd op 19 August 2023 19:37
De Geldmaatwinkel in Hilversum is vorig  jaar geopend. beeld Geldmaat, Vincent Boon
De Geldmaatwinkel in Hilversum is vorig jaar geopend. beeld Geldmaat, Vincent Boon

Contant geld voor iedereen bereikbaar houden is volgens Geldmaat-directievoorzitter Erik Kwakkel het doel van de eigen winkels. „Ze vormen een onafhankelijk netwerk waarmee we beschikbaarheid van contant geld in een specifiek winkelgebied kunnen bieden”, zei hij bij de opening van de eerste Geldmaatwinkel, in september 2021 in Amsterdam.

In de Geldmaatwinkels staan gemiddeld vijf tot zeven automaten, die niet verschillen van de geldautomaten op andere locaties. Klanten van alle banken kunnen er biljetten opnemen. Munten opnemen en storten, biljetten storten en gebruik maken van de sealbagautomaat is voorbehouden aan klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank, de drie grootbanken die eigenaar van Geldmaat zijn. Het bedrijf beheert en onderhoudt zo’n 5000 geldautomaten, waaronder 3850 voor het opnemen van biljetten.

Na de vestiging in Amsterdam opende Geldmaat vorig jaar vijftien winkels in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven en ook in kleinere steden als Doetinchem, Zoetermeer en Middelburg. Dit jaar komen er elf bij. De winkels in Haarlem, Leiden, Utrecht en Zaandam zijn inmiddels geopend. Later dit jaar volgen onder andere Den Bosch, Leeuwarden, Vlaardingen en Dordrecht.

Regie

Bij 27 winkels blijft het niet, zegt Geldmaat-woordvoerder Margo van Wijgerden. „We hebben nog niet helemaal uitgedokterd waar dan precies en wanneer, maar we denken uit te komen op rond de zeventig Geldmaatwinkels, verspreid over heel Nederland. De panden huren we. Daarmee heeft Geldmaat meteen de regie over de continuïteit.

Rond de coronaperiode zagen we dat ondernemers met bijvoorbeeld een kleine lokale supermarkt, waar we een geldautomaat hebben staan, failliet kunnen gaan. Als zo’n zaak sluit, zijn we onze locatie kwijt. Het kost doorgaans flink wat tijd voordat we een nieuwe plek hebben. Met een Geldmaatwinkel doet dat probleem zich niet voor.”

De eerste winkel kwam er in Amsterdam doordat het Geldmaat moeite kostte om voldoende andere locaties voor zijn geldautomaten te vinden. De sluiting van bankfilialen speelde daarbij mee. Van Wijgerden: „In de hoofdstad zijn veel oude panden met onder een ondernemer en boven bewoning. Vanwege de veiligheid kunnen we ons daar echter niet vestigen omdat de oude houten tussenvloeren niet bestand zijn tegen een eventuele plofkraak. Dat bracht ons op het idee een heel pand te huren en daar meerdere automaten te plaatsen. Er zijn dan ook geen bovenbewoners die ‘last’ van ons hebben.”

Ergeren

Al snel bleek dat klanten de eerste Geldmaatwinkel op prijs stelden. „Omdat er meerdere automaten staan, is er altijd wel eentje beschikbaar. Bovendien staat er bij het pinnen nooit een lange rij achter je. Niemand hoeft zich te ergeren omdat jij wellicht wat meer tijd nodig hebt. En doet een automaat het niet, dan is er altijd wel een andere. We kregen zoveel positieve reacties dat we besloten het winkelconcept ook elders uit te rollen.”

Geldmaat gaat daarnaast zijn automatenpark vernieuwen. Tot eind volgend jaar wordt ongeveer 60 procent van de automaten vervangen door een exemplaar met enkele nieuwe toepassingen.

Zo zijn de nieuwe automaten voorzien van een dubbel uitgiftepunt. Als er een probleem is met het transport van biljetten in de automaat veroorzaakt dat nu nog een buitengebruikstelling van het apparaat. Met het extra uitgiftepunt blijft de automaat in werking en kan de servicemonteur makkelijker worden ingepland voor reparatie.

De gevelautomaten hebben verder een groter scherm, dat een zonnefilter bevat. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor reflectie en beter leesbaar. Alle automaten worden uitgerust met een spraakvoorziening die de gebruiker door de meest toegepaste opties van de automaat kan loodsen.

Contactloos

De nieuwe automaten zijn ook voorbereid op het contactloos opnemen van geld, met bankpas of creditcard, een mobiel of bijvoorbeeld een smartwatch. Van Wijgerden: „Daarvoor zijn we het systeem nog wat aan het bijstellen. Wellicht is deze mogelijkheid er nog dit jaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer