Nog eens drie faillissementsaanvragen voor koopjesketen Big Bazar
Nog eens drie partijen willen een faillissementsaanvraag doen voor koopjesketen Big Bazar. Dat meldt directeur Joost Konings van Invorderingsbedrijf Amsterdam, dat de aanvragen in behandeling heeft. Het bedrijf deed eerder al een aanvraag bij de rechtbank voor een verhuurster van een winkelpand in Goes. Met de aanvragen hopen de partijen dat Big Bazar zijn betalingsverplichting nakomt.
De nieuwe aanvragen worden niet gedaan door verhuurders, maar door twee leveranciers en een uitzendbureau. Die partijen hopen zo de betaling van in totaal 180.000 euro af te dwingen. Binnen enkele dagen zullen de verzoekschriften worden ingediend bij de rechtbank van Amsterdam, liet Konings weten.
Het totale bedrag aan vorderingen dat bij Konings bekend is, is inmiddels opgelopen tot ruim 1,8 miljoen euro. Dat is inclusief rente en kosten voor het incasseren. Dat geld wordt niet enkel geïncasseerd door Invorderingsbedrijf Amsterdam. Zo heeft Konings overleg gehad met twee advocaten die twee andere schuldeisers bijstaan. Daar gaat het om bedragen van respectievelijk 700.000 euro voor niet betaald vuurwerk en 550.000 euro voor niet betaalde winkelvoorraden.
Volgens Konings houden die advocaten de ontwikkelingen omtrent de faillissementsaanvragen in de gaten. „De vraag is nu of Big Bazar niet wil of niet kan betalen”, zegt hij daarover.
Konings had het idee dat de directeur van Big Bazar, Heerke Kooistra, „welwillend” was om zijn schuldeisers serieus te nemen. Zo vroeg hij meerdere keren om financiële overzichten, die hem vervolgens zijn toegestuurd. „Ondanks dat is er niks betaald. Ook de vorderingen zijn niet betwist en de advocaat van Big Bazar heeft zich ook nooit gemeld.”
Big Bazar kon donderdag geen commentaar geven. Enkele dagen geleden legde Kooistra al uit dat Big Bazar twintig verlieslatende winkels gaat sluiten en voor nog eens twintig winkels huurverlagingen wil. Dat zou nodig zijn om de koopjesketen met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers „gezond te houden”. Toen sprak de directeur van de keten ook zijn vertrouwen uit dat hij met partijen tot oplossingen zou komen.
Kooistra zei daarnaast al dat de faillissementsaanvraag van de verhuurster uit Goes volgens hem weinig kans van slagen had. Deze zou puur zijn opgezet als drukmiddel om hem tot betaling te dwingen en daar zijn faillissementsaanvragen volgens Big Bazar niet bedoeld. Eind deze maand staat er over die faillissementsaanvraag een zitting gepland bij de rechtbank in Amsterdam.