Binnenland

Justitie doet inval bij Omroep Gelderland

Justitie in Arnhem heeft woensdagmorgen een inval bij Omroep Gelderland gedaan. Officier van justitie mr. M. Schot wilde het ruwe beeldmateriaal van illegale wegraces in Druten hebben. Hoofdredacteur J. Campman weigerde die beelden af te staan.

ANP
17 April 2002 14:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Schot meldde zich woensdagmorgen met een griffier en vijf politiemensen bij het gebouw van de omroep aan de Rozendaalseweg in Arnhem. Schot wilde dat de hoofdredacteur zijn eigen verslaggevers en fotografen van andere media zou verbieden om opnames te maken van de huiszoeking. Campman weigerde dat. Het is ondenkbaar dat een hoofdredacteur journalisten zou verbieden om hun werk te doen, zegt hij.

Daarop liet justitie nog een aantal agenten komen. De politiemensen voorkwamen dat er in het gebouw van Omroep Gelderland beeldopnames werden gemaakt. Volgens persofficier van justitie mr. M. van der Mark is het gebruikelijk dat een doorzoeking in alle rust en buiten het oog van de camera kan plaatshebben. Aangezien het gebouw wemelde van de journalisten waren ordemaatregelen nodig, zegt zij. Justitie betreurt het dat de kwestie zo op scherp gezet moest worden, aldus Van der Mark.

Agenten hebben zeven banden met ruw beeld- en geluidsmateriaal in het archief van de omroep in beslag genomen. Het personeel van Omroep Gelderland is volgens Campman „zeer aangeslagen” over het machtsvertoon van justitie.

Campman is met de overkoepelende organisatie van regionale omroepen ROOS, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) van mening dat justitie steeds makkelijker en sneller beelden van incidenten opeist. Het gevaar dreigt dat mensen de regionale omroep daardoor gaan zien als een verlengstuk van de politie. De veiligheid van regionale journalisten zou daardoor in het geding kunnen komen, aldus Campman en ROOS.

NVJ-voorzitter R. Abram vindt de actie van justitie „van de gekke”. Zijn organisatie vindt het zeer laakbaar dat de OM-leiding dergelijke invallen, ondanks de kritiek, normaal vindt. „Ik heb er bij Campman op aangedrongen een kort geding aan te spannen. Daarnaast blijven wij in overleg met justitie over deze invallen.”

De Groningse regionale omroep RTV Noord verstopte vorig jaar opgeëiste banden van voetbalrellen. In de daarop volgende rechtszaak stelde de rechter de omroep in het gelijk. Justitie kreeg de banden niet. Het Arnhemse Openbaar Ministerie heeft Omroep Gelderland dinsdag voorgesteld de gevraagde banden te verzegelen en vervolgens ook een rechtelijke uitspraak te vragen. Volgens Van der Mark was dat „de koninklijke weg” geweest in het geschil.

Omroep Gelderland heeft niet voor die werkwijze gekozen, zegt Campman, omdat er naar zijn mening niet te onderhandelen valt over principes. „We hebben goede en valide argumenten om ons materiaal niet vrijwillig af te staan. Daarover ga ik geen spelletjes spelen”, aldus de hoofdredacteur.

ROOS is bezig met een zwartboek over het aantal keren dat justitie in de afgelopen twee jaar beelden heeft opgeëist bij regionale omroepen. Het zwartboek gaat in juni naar het ministerie van Justitie en de Tweede Kamer. De overkoepelende organisatie en de NVJ willen dat er landelijk beleid komt voor het opeisen van journalistiek materiaal. Volgens hen is de persvrijheid in het geding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer