Onvrede over vergoeden van nadere borstreconstructies
Vrouwen die na een operatie wegens borstkanker een extra ingreep nodig hebben om de borst nog beter te reconstrueren, kunnen vaak fluiten naar een vergoeding daarvan door de zorgverzekeraar. Dat zei Edin Hajder, plastisch chirurg verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) in het NOS Radio 1 Journaal. Exacte cijfers heeft hij niet, maar in zijn eigen praktijk gaat het om ongeveer een op de drie gevallen.
Verzekeraar Zilveren Kruis en Zorgverzekeraars Nederland zijn op zijn zachtst gezegd verbaasd over de beweringen van de chirurg. De eerste twee reconstructies worden altijd door alle verzekeraars vergoed, aldus beide organisaties. Bij de derde wordt er getoetst, maar ook dan volgt bij althans Zilveren Kruis in 70 procent van de gevallen alsnog een vergoeding. Van alle reconstructies in totaal wordt volgens deze verzekeraar 6 procent afgewezen.
Problemen met vergoeding doen zich volgens Hajder voor bij bijvoorbeeld problemen met een prothese of om een deuk in de borst. Het betreft volgens hem „honderden” vrouwen per jaar.
De aanvragen moeten dan worden beoordeeld aan de hand van foto’s die aan de verzekeraar dienen te worden gestuurd. De eisen zijn bijzonder streng, zegt Hajder, terwijl bijvoorbeeld zo’n deuk goed te verhelpen kan zijn door het inspuiten van eigen lichaamsvet van de patiënte.
Hajder sluit niet uit dat er misschien iets minder zwaar aan dergelijke gevolgen van zo’n operatie wordt getild omdat ze met kleding zijn te bedekken. Hij zegt dat geen aanvragen nodig zijn voor meerdere operaties om bijvoorbeeld een lip of neus zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen en denkt dat er „in beginsel” sprake is van „rechtsongelijkheid”.
Ook zijn er volgens hem misvattingen over het werk van plastisch chirurgen, zoals de gedachte dat die er vooral op uit zijn om mensen alleen maar mooier te maken. Maar in genoemde gevallen is er volgens hem echt geen sprake van cosmetische behandelingen.
Zorgverzekeraars Nederland gaat in gesprek met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie: „Voor een vergoeding van een tertiaire borstreconstructies vindt nog wel een beoordeling plaats door de zorgverzekeraar. We nemen de signalen van de NVPC over mogelijke ongelijkheid van behandeling serieus en gaan met de NVPC in gesprek over het huidige beleid en hoe dat is te verbeteren”, aldus de organisatie op de eigen site.