Westerbork adviseert herdenkingscentrum Srebrenica
Het centrum in Srebrenica dat de herinnering aan de massamoord op ruim 8000 moslimmannen in 1995 levend wil houden, krijgt advies van onder meer het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een delegatie heeft deze week op uitnodiging van het Interkerkelijk Vredesberaad haar licht opgestoken in het voormalige Duitse doorgangskamp en bij het nationaal monument Kamp Vught, Kamp Amersfoort en het Anne Frank Huis in Amsterdam.
De vier Bosniërs hebben veel geleerd over de inrichting van tentoonstellingen, educatie met behulp van bijvoorbeeld leskoffers en manieren om persoonlijke verhalen voor het voetlicht te brengen, zeiden ze vrijdag aan het einde van hun bezoek. ’Nooit meer Srebrenica’ moet volgens hen de simpele boodschap zijn van het herdenkingscentrum, dat op 11 juli officieel opengaat. Dan wordt herdacht dat de enclave die de Nederlandse militairen van Dutchbat moesten beschermen, tien jaar geleden in handen viel van de Bosnische Serviërs.
De voormalige accufabriek waar Dutchbat was gelegerd, wordt een ’zwarte kamer’ waar films over het drama van Srebrenica en voorwerpen uit massagraven worden getoond. Die heeft de vorm van een labyrint, om te symboliseren dat er een uitweg uit de pijn en het verdriet is, hoe moeilijk die ook te vinden is. „Een teken van hoop", aldus directeur M. Smajlovic van het centrum.
Het terrein van 150.000 vierkante meter in Potocari omvat verder een begraafplaats, waar tot nu toe 1327 slachtoffers hun laatste rustplaats hebben gevonden, en een herdenkingsmuur waar de namen van alle vermoorde moslims op staan. De Nederlandse regering stelde eerder een miljoen euro beschikbaar voor de begraafplaats.
Ook komt er een documentatiecentrum, waarvoor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) kopieën van documenten beschikbaar stelt. Het NIOD, dat de delegatie deze week ontving, deed in opdracht van de regering onderzoek naar de val van Srebrenica.
De delegatie was zeer onder de indruk van de manier waarop de herinneringscentra in Westerbork, Vught en Amersfoort en het Anne Frank Huis de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden, zei Smajlovic. De vier Bosniërs hebben in Westerbork deelgenomen aan het voorlezen van de namen van alle joden die uit het kamp naar Auschwitz zijn gedeporteerd. Ze willen graag een overlevende van Auschwitz uitnodigen om de herdenking in Srebrenica op 11 juli bij te wonen.