EconomieBand wisselen

Onderzoek: meerderheid Nederlanders wisselt lekke autoband niet zelf

Ook deze zomer gaan veel Nederlanders met de auto naar hun vakantieadres. Maar niet iedereen gaat even goed voorbereid op weg. Zo weet één op de vijf autorijders niet of er een reservewiel of bandenoppompset in het rijtuig aanwezig is.

Bastiaan van Soest
26 July 2023 14:14Gewijzigd op 26 July 2023 20:21
Een grote schroef of een stoeprand kan al een lekke autoband veroorzaken. beeld iStock, Okugawa
Een grote schroef of een stoeprand kan al een lekke autoband veroorzaken. beeld iStock, Okugawa

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Apollo Tyres. De bandenfabrikant liet het onderzoek uitvoeren onder 1000 automobilisten. Ton Coppus, marketingmanager van Apollo Tyres Europa, licht de belangrijkste bevindingen toe.

Wat was de aanleiding om dit onderzoek uit te laten voeren?

„Er melden zich bij onze technische afdeling steeds vaker mensen die vragen hoe ze een autoband moeten wisselen. Zo begonnen we ons af te vragen hoe het eigenlijk gesteld is met de kennis van de automobilisten als het om het wisselen van een band gaat. Weten ze überhaupt hoe dat moet? En als automobilisten dat al weten, kunnen ze dat dan ook zelf of laten ze dat doen?”

Welke resultaten verbaasden u het meest?

„Wat meteen opviel: een groot verschil tussen jongere en meer ervaren automobilisten. Jongere rijders wisselen veel minder vaak een band of hebben dat zelfs nog nooit gedaan. Van deze groep automobilisten schakelt 67 procent liever gelijk hulp in: ze bellen met een pechhulpdienst of kloppen aan bij familie, vriend of collega.

Oudere automobilisten pakken vaker zelf de reserveband erbij. Van deze groep waagt de helft van de mannen een poging, tegen een kwart van de vrouwelijke bestuurders.

Tegelijkertijd bleek uit het onderzoek dat zo’n 18 procent van de bestuurders niet eens heeft gekeken of er een reservewiel of bandenoppompset aan boord is. Toch wel belangrijk om te weten, want uiteindelijk kan iedereen een lekke band krijgen.”

Hoe komt het dat veel jongeren niet in staat blijken een band te verwisselen?

„De meeste jonge bestuurders moeten bij een lekke band gaan nadenken wat ze moeten doen. Dat is rijkelijk laat. Bij een rijopleiding moeten ze wel in staat zijn om een vloeistoffencontrole te doen, maar ze leren niet hoe een band verwisseld moet worden. Met het oog op veiligheid zou het goed zijn om dit onderdeel te integreren in de rijopleiding, want het is echt wel essentiële kennis.”

19526726.JPG
Coppen. beeld Apollo Tyres

Wat raadt u de automobilist aan die op zijn vakantierit met een lekke band komt te zitten?

„Als je een lekke band hebt, zorg dan dat je op een veilige plek komt om de band te kunnen wisselen, anders kun je jezelf of anderen in gevaar brengen. Lukt dat niet, bel dan de hulpdiensten.

Als je op een veilige plek staat met je auto, kijk dan in je kofferbak of je een bandenoppompset hebt. Zorg dat je weet hoe je zo’n oppompset moet gebruiken. Want het is niet handig als je een handleiding moet uitpluizen als de stres door je lichaam giert.

Bedenk daarbij dat iedere band lek kan worden gereden. Een grote schroef of te hard tegen een stoeprand rijden kan al voldoende zijn. Daarom is het belangrijk dat de automobilist van tevoren nadenkt: weet wat je aan boord hebt en hoe je dat moet toepassen. En zelfs dan nog kunnen de wielbouten bijvoorbeeld erg vast blijken te zitten en moet je goed kijken hoe je een krik gebruikt.

Dingen die je oefent in een ontspannen situatie, zonder stress, blijven je beter bij. En een lekke band geeft nu eenmaal stress. Je hoort rare geluiden, er is verkeer om je heen en je bent onderweg naar misschien wel een belangrijke afspraak. Als je dan bij een lekke band eerst moet bedenken wat je gaat doen, is dat niet verstandig.”

Kunt u zelf eigenlijk een band verwisselen?

„Jazeker. Ik heb het zelf geleerd op mijn eigen oprit toen ik een lekke band had. De wielbouten van mijn auto zaten erg vastgeroest dus ik vond het best een hele opgave. Uiteindelijk is het me gelukt, al vond ik het niet bepaald eenvoudig. Gelukkig had ik wel het handleidingsboekje erbij, dat kon ik toen goed gedbruiken. Ik had gelukkig ook alle tijd en ruimte om rustig de band te wisselen. Ik raad iedereen aan om het zo te leren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer