Buitenland
Bouwvakkers verwijderen Sovjetsymbool van beroemd monument Kyiv

Bouwvakkers zijn begonnen met het verwijderen van een groot Sovjetsymbool van een beroemd monument in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Het gaat om een wapen dat is afgebeeld op het schild van het 102 meter hoge Moederlandmonument. Dat wordt vervangen door de Oekraïense drietand. Het gaat om het hoogste monument van Europa.

ANP

Op beelden van Oekaïense media is te zien dat de nodige voorbereidingen zijn getroffen bij het 60 meter hoge metalen standbeeld van een vrouw. Zij houdt in haar rechterhand een 13 meter lang zwaard en in haar linkerhand het schild van 13 bij 8. De aanpassing van dat schild moet klaar zijn op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, 24 augustus.

Het overheidsorgaan dat de werkzaamheden heeft goedgekeurd, zegt dat er brede steun is om de verwijzing naar de Sovjetrepubliek, en daarmee naar de gedeelde geschiedenis met Rusland, te verwijderen. „Wij ondersteunen dit en zetten op alles op alles zodat er nog geen spoor van de vijand en alles wat daarmee te maken overblijft in ons land!”, aldus de dienst eerder deze maand. Er wordt gesproken van „decommunisatie”.

Het Oekraïense nationale oorlogsmuseum, dat het monument beheert, spreekt van een „behoorlijk ingewikkeld maar niettemin haalbaar project”. De werkzaamheden zouden volledig betaald zijn door sponsoren uit het bedrijfsleven, en dus geen belastinggeld kosten. De kosten bedragen volgens het museum 28 miljoen Oekraïense grivna, zo’n 685.000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer