Binnenland

Onderzoek naar koppeling van vingerafdrukken

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) laat onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden er zijn om bestanden met vingerafdrukken zowel nationaal als in Europees verband te koppelen.

ANP
28 January 2005 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:10

De politie zou daardoor vingerafdrukken van aangehouden vreemdelingen kunnen vergelijken met gegevens in nationale en internationale opsporingssystemen. Dat moet de identificatie van de betrokkenen makkelijker maken. Nu gebeurt dat op basis van gegevens die de vreemdeling zelf verstrekt. De vreemdelingenpolitie heeft geen toegang tot de diverse bestanden met vingerafdrukken bij andere instanties.

Een en ander blijkt uit de schriftelijke reactie van Verdonk op een onderzoek van het Schoordijk Instituut van de Universiteit van Tilburg naar de terugkeermogelijkheden van mensen die in vreemdelingenbewaring zitten. Een van de aanbevelingen van het instituut was om de vingerafdrukken te koppelen en de gegevens aan de vreemdelingendiensten ter beschikking te stellen.

De terugkeer van vreemdelingen blijkt een moeilijke zaak, omdat ze vaak niet willen meewerken en geen reisdocumenten bezitten. Ook door fysiek en verbaal geweld gaat een uitzetting soms niet door, waarna de vreemdeling in bewaring terugkeert. Volgens de onderzoekers komt het ook voor dat de annulering van een geplande vlucht er uiteindelijk toe leidt dat de bewaring wordt opgeheven.

Verdonk vindt dat „buitengewoon ongewenst.” Geweld mag volgens haar niet lonen. Als een gezagvoerder van een lijnvlucht weigert een agressieve vreemdeling mee te nemen, wordt een overheidsvlucht overwogen. Desnoods wordt volgens de minister een individuele overheidsvlucht ingezet. Als een vreemdeling daardoor langer in bewaring moet blijven, is dat „hemzelf aan te rekenen”, schrijft Verdonk.

Ze onderzoekt nog hoe ze de regimes in de huidige negen centra voor vreemdelingendetentie (2.091 plaatsen) kan herzien. Als een vreemdeling illegaal in Nederland verblijft, moet hij het land uit. Volgens Verdonk is het aan hemzelf om naar zijn land van herkomst terug te keren. Als hij dat niet vrijwillig doet, kan hij in vreemdelingenbewaring terechtkomen.

Het onderzoek van het Schoordijk Instituut heeft volgens Verdonk overigens weinig of geen nieuwe inzichten of oplossingen opgeleverd voor het probleem van de terugkeer van vreemdelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer