Chaos bij evacuatie rond bosbranden Rhodos
Reisorganisaties doen er alles aan om gestrande passagiers van Rhodos te halen. Toch willen ook nog steeds mensen naar het Griekse eiland toe. Transavia blijft naar het eiland vliegen.
Delen van het Griekse eiland, dat voor de kust van Turkije ligt, worden al een week geteisterd door hevige bosbranden. Natuurgebieden en gebouwen zijn in vlammen opgegaan. Daaronder zouden ook hotels zijn. De branden woeden met name in het zuidelijke deel van het eiland. Het vuur wordt aangewakkerd door de harde wind. Griekenland meldde zondag dat er inmiddels zeker 19.000 mensen in veiligheid zijn gebracht.
Op het eiland is een deel van de infrastructuur vernield door de bosbranden. Ook werkt de communicatie niet overal goed. Reisorganisaties zijn daardoor niet in staat om met al hun klanten op een goede manier contact op te nemen. Daar komt bij dat diverse reizigers hun paspoort en telefoon hebben achtergelaten in hotels die door branden werden bedreigd.
Rhodos is een populaire vakantiebestemming. Jaarlijks bezoeken ook duizenden Nederlandse toeristen het eiland. Hoeveel Nederlanders er de afgelopen dagen vakantie vierden, is onduidelijk. Er zijn diverse touroperators actief. Corendon heeft bijvoorbeeld zo’n 2000 gasten op Rhodos. Andere reisorganisaties spreken van enkele tientallen klanten.
Op Schiphol kwamen zondag en maandag vluchten aan met toeristen die zijn gerepatrieerd. Volgens luchtvaartmaatschappijen als Transavia is het niet eenvoudig om ruimte te vinden in vliegtuigen. Vanwege het hoogseizoen zijn de meeste plaatsen in toestellen al bestemd voor mensen die een vlucht hadden gepland. Er is weinig plek voor mensen die Rhodos ontvluchten. In sommige gevallen maken vliegtuigen vanuit bijvoorbeeld Turkije een tussenstop op Rhodos om nog enkele passagiers op te kunnen pikken.
Een toestel van Transavia dat zondagmiddag vanuit Eindhoven vertrok, nam op het laatste moment geen passagiers mee. Het toestel werd gebruikt om gestrande Nederlanders terug te halen.
Toeristen hebben vooralsnog de mogelijkheid om zelf aan te geven of ze op Rhodos willen blijven of dat ze naar huis willen. Sommigen weten een hotel in het noorden van het eiland te boeken. Touroperators bieden reizigers aan om kosteloos hun vakantie om te boeken naar een andere bestemming. Hoewel delen van Rhodos veilig zijn, hebben verschillende reisorganisaties besloten om de komende dagen geen toeristen meer naar het eiland te brengen.
Toeristen die terugkeren, spreken van een chaotische situatie op het eiland. De Vlaamse Falco (22) verklaarde bij aankomst op luchthaven Schiphol dat hij vanuit zijn hotelkamer de vlammen zag. De evacuatie verliep volgens hem stroef. „Er stond een massa mensen met bagage, maar er pasten steeds maar zo’n vijftig man in een bus. Dat was dringen.”
Bij aankomst in het andere hotel was het zo druk met toeristen die van andere plekken van het eiland kwamen, dat hij de nacht op de vloer van de receptie moest doorbrengen. „Het was ook heel onduidelijk of we terug konden vliegen en hoe we naar het vliegveld moesten komen.”
Het hotel in Ixia waar Erinn (19) en Linda (23) verbleven, in het uiterste noorden, werd gebruikt om mensen in veiligheid te brengen. „Er kwamen meer dan tien bussen bij ons hotel aan met mensen die geëvacueerd waren. Het was er heel druk. Mensen sliepen op koffers en stoelen en alle bedjes bij het zwembad lagen vol”, vertelt Erinn.
Het Calamiteitenfonds heeft het door bosbranden geteisterde gebied op Rhodos aangeduid als calamiteit. Dat houdt in dat het fonds de kosten vergoedt van reizigers die onder de garantieregeling op het zuidoostelijke deel van het Griekse eiland verblijven of verbleven. Het gaat dan om de kosten voor bijvoorbeeld reisaanpassingen, repatriëring en niet-genoten vakantiedagen.
Specifiek is er sprake van een calamiteit in de gebieden rondom Lindos, Lardos en onder het Gadoura Meer. Voorwaarde is wel dat de reisorganisatie waarbij de reis is geboekt, aangesloten is bij het Calamiteitenfonds.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt alert te zijn op de situatie in Griekenland. Vooralsnog blijft de kleurcode wat betreft het reisadvies groen, wat betekent dat het land niet gevaarlijker is dan Nederland. Maar de situatie verandert snel, waarschuwt het ministerie. Niet alleen op Rhodos, maar ook in andere delen van Griekenland woeden bosbranden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt vooralsnog geen extra medewerkers naar Griekenland om hulp te bieden. Het departement heeft nog geen hulpverzoeken gekregen. Diverse andere landen hebben wel medewerkers gestuurd. Zo zetten België en het Verenigd Koninkrijk op Rhodos mensen in om hun landgenoten te begeleiden op de internationale luchthaven van het eiland.