Kosten medicijnen dalen voor het eerst sinds WO II
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlanders voor minder geld aan medicijnen geslikt. De totale kosten daalden vorig jaar met 130 miljoen euro.
Dat kwam onder andere door het gebruik van merkloze geneesmiddelen. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vrijdag gezegd.
Vorig jaar bedroegen de totale kosten van het medicijngebruik in Nederland 4,42 miljard euro. In 2003 was dat nog 4,55 miljard. De daling is volledig te danken aan een verlaging van de prijzen van geneesmiddelen.
De gemiddelde prijs daalde door het gebruik van merkloze medicijnen. Sinds vorig jaar verstrekken apothekers waar mogelijk deze geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. Merkloze medicijnen zijn gemiddeld 37,5 procent goedkoper.
Daarnaast werden vooral duurdere merkgeneesmiddelen goedkoper als gevolg van de Wet geneesmiddelenprijzen. In deze wet staat dat de prijzen niet hoger mogen liggen dan de gemiddelde prijs in de omringende landen. Daar werden deze medicijnen de laatste tijd goedkoper. Samen met de daling als gevolg van de merkloze medicijnen betekende dit vorig jaar een besparing van 500 miljoen euro.
Verder hebben apothekers een deel van hun kortingen die ze krijgen van de groothandel en de industrie doorberekend in de prijs. Dat leverde nog eens 200 miljoen euro op, aldus de belangenorganisatie van apothekers. De partijen sloten hierover eerder een convenant met het ministerie van Volksgezondheid. Volgens het ministerie zorgt dit samen met de afspraken over merkloze geneesmiddelen voor een besparing van ongeveer 600 miljoen euro.
De totale besparing van 700 miljoen werd grotendeels tenietgedaan door een stijging van het gebruik van medicijnen. Evenals in voorgaande jaren nam het totale gebruik in 2004 toe met 10 procent. „De groei is vooral toe te schrijven aan de vergrijzing”, zegt de KNMP. „Toch hield een gemiddeld huishouden vorig jaar een besparing over van ongeveer 100 euro”, zegt voorzitter M. van Weelden van de KNMP.
Om de kosten verder te laten dalen, heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) eind vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt met de industrie, verzekeraars en apothekers over de prijzen van geneesmiddelen. Doel is ook de prijzen van merkmiddelen te verlagen. Hoogervorst hoopt op een besparing van 685 miljoen euro dit jaar.
Met de berekening van een besparing van 700 miljoen in 2004 hoopt de KNMP dat de minister afziet van verdere maatregelen. Hoogervorst wil af van de verplichting dat elke apotheek een apotheker aanwezig moet hebben. De KNMP wil niet dat apothekers meerdere apotheken gaan runnen. Volgens de belangenorganisatie is het essentieel dat apothekers aanwezig zijn om advies te geven over combinaties van medicijngebruik. Sommige combinaties zijn gevaarlijk voor de gezondheid.