BuitenlandIsraël
Biden en Herzog bespreken Iran en juridische hervormingen Israël

De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische president Isaac Herzog hebben dinsdag tijdens een ontmoeting gesproken over „de noodzaak van een op consensus gebaseerde aanpak” van het hervormingspakket voor de rechterlijke macht dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil doorvoeren, meldt het Witte Huis. Het voorstel van de conservatieve premier stuit op groot verzet onder de bevolking. Ook dinsdag gingen weer duizenden Israëliërs de straat op om ertegen te protesteren.

ANP
De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische president Isaac Herzog in het Witte Huis. beeld EPA, Shawn Thew
De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische president Isaac Herzog in het Witte Huis. beeld EPA, Shawn Thew

Sinds de hervormingen in januari werden aangekondigd, hebben elke week tien- tot honderdduizenden mensen gedemonstreerd. Volgens Netanyahu zijn wetswijzigingen nodig omdat rechters van het Hooggerechtshof zich mengen in politieke besluiten.

Herzog verzekerde Biden dat hij vastbesloten is een oplossing te vinden voor de huidige „crisis” omtrent de voorgestelde juridische hervormingen. „De Israëlische democratie is gezond, sterk en veerkrachtig,” zei Herzog na zijn ontmoeting met Biden. Hoewel de Israëlische samenleving moeilijke momenten doormaakt, acht Herzog een „vriendschappelijke consensus” haalbaar.

Biden en Herzog spraken ook over het versterken van de samenwerking om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt, aldus het Witte Huis. Ook deelden de twee hun zorgen over de aantrekkende militaire banden tussen Rusland en Iran.

Maandag nodigde Biden de Israëlische premier uit voor een officieel bezoek aan Washington dat op korte termijn moet plaatsvinden. Het wordt de eerste ontmoeting tussen de leiders sinds Netanyahu eind vorig jaar weer aan de macht kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer