Veroordeling Oekraïneoorlog na stroeve onderhandelingen op EU-top
Alle Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die in Brussel waren voor een top met de EU onderschrijven een gezamenlijke slotverklaring over de oorlog in Oekraïne, behalve Nicaragua. Ze uiten daarin hun „diepe bezorgdheid over de aanhoudende oorlog tegen Oekraïne” en alle gevolgen voor ook de rest van de wereld, zonder Rusland bij naam te noemen.
De Argentijnse president Alberto Fernández wees er na afloop op dat „een enorme meerderheid” van de EU en CELAC, de afkorting voor de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, de Russische invasie eerder al in de Verenigde Naties heeft veroordeeld. In de slotverklaring van de EU-CELAC-top uiten ze ook hun steun voor de inmiddels door Rusland gestopte graandeal.
Ondanks de weigering van één van de deelnemers om de paragraaf over de oorlog in Oekraïne te onderschrijven, is de top volgens demissionair premier Mark Rutte geslaagd. „Het met zestig landen unaniem eens worden is bijna onmogelijk. Zelfs in de EU met 27 is dat bijna onmogelijk”, zei hij bij het verlaten van de top.
Het doel van de EU-CELAC-top was vooral om de banden weer eens aan te halen, benadrukten diplomatieke bronnen vooraf. Toch was het vooral voor de Europese landen ook belangrijk om tot een gezamenlijke uitspraak over de oorlog in Oekraïne te komen. Daar is dagen over onderhandeld, met deze breed, maar niet unaniem gedeelde slotverklaring als resultaat. In de slotverklaring wordt het land dat niet wilde ondertekenen niet bij naam genoemd. Maar meerdere bronnen, inclusief de Franse president Emmanuel Macron, bevestigen dat het om Nicaragua gaat.
De CELAC telt 33 leden, waaronder Brazilië, Argentinië en ook Suriname. Een deel van die landen, naast Nicaragua Venezuela en Cuba, hebben nauwe economische banden met Rusland en willen die goed houden.